Gazaremsans smugglartunnlar

Gazaremsans invånare har i flera år brutit Israels ekonomiska blockad med ett omfattande nätverk av smugglartunnlar, som korsar gränsen mot Egypten. Under den seneste eskalering af konflikten i Gaza, bombede Israel i vidt omfang tunnelerne.

29 november 2012 av Gitte Hou Olsen

Gazaremsan utgör tillsammans med Västbanken det palestinska självstyrande området. Sedan Hamas i juni 2007 tog över den politiska kontrollen över Gazaremsan har området omfattats av en skärpt israelisk ekonomisk blockad.

Invånarnas svar på blockaden är att gräva sig till bättre livsvillkor. I dag löper flera hundra illegala tunnlar mellan Gaza och Egypten, och tillsammans förser de Gazaremsan med två tredjedelar av alla de varor som handlas i området.

Egypten stänger tunnlar Klanledare från Sinai har i samråd med den egyptiske inrikesministern Ahmed Gamal Al Din beslutat att tunnlarna ska stängas.

Orsaken är flera attacker mot egyptiska soldater i Sinai. Bland annat dödades 16 soldater i en attack mot en polisstation i augusti.

Gazaremsans l ukrativa underjord När arbetet var som intensivast arbetade cirka 15000 människor i och omkring tunnlarna, och de gav indirekt sysselsättning åt ytterligare tiotusentals.

Regeringspartiet i Gaza, Hamas, tar ut avgifter för all tunnelimport, och dessa intäkter uppskattas ge regeringen upp emot 4,3 miljarder kronor om året.

Allt smugglas – till och med lejon Smugglartunnlarna är ofta provisoriskt byggda och livsfarliga att jobba i, och de används för att smuggla in allt från mat och läkemedel till husdjur, bilar och vapen. Till och med djur till den zoologiska trädgården importeras via de smala gångarna under jorden. Ett försök att smuggla in ett lejon slutade dock tragiskt. Djuret hade inte sövts ordentligt, så det vaknade mitt i tunneln och slet sönder en av aretarna.

Trots det symboliserar tunnlarna för många Gazabor någonting positivt: folkets uppfinningsrikedom, minnet av och drömmen om friheten att kunna röra sig och – kanske allra viktigast för ett fördrivet folk – känslan av att ha kontroll över sina landområden.

Ladda ned hela artikeln. Lige efter magasinet gik i trykken, eskalerede konflikten i Gaza. Hamas og andre grupper optrappede raketbeskydningen mod Israel, og det israelske militær iværksatte et luft- og flådeangreb på Gaza rettet mod Hamas’ ledere og formodede lagre af raketter og andre våben såvel som civile regeringskontorer og mediekontorer. Israel bombede også i vidt omfang smuglertunnelerne i Rafah.

Klik på download-knappen herunder for at hente artiklen.

När du klickar på Ladda ned-knappen ovan kommer du att uppmanas att registrera dig som medlem av natgeo.se. Det tar en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...