Mwamin

Mwamin minns tiden då han var en sorts kung, då hans ord var lag och hans makt var obestridlig. Sedan år 1954 har han, liksom sin far och farfar före honom, varit överhuvud för bashalifolket i distriktet Masisi, ett böljande gräslandskap i östra delen av Kongo-Kinshasa. Hans namn är ­Sylvestre Bashali Mokoto, men de andra hövdingarna kallar honom bara doyen, den äldste. Under större delen av sitt vuxna liv fick han husdjur och andra gåvor av nyanlända till distriktet. I gengäld fördelade han marken efter eget gottfinnande.

14 november 2011

Mwamin minns tiden då han var en sorts kung, då hans ord var lag och hans makt var obestridlig. Sedan år 1954 har han, liksom sin far och farfar före honom, varit överhuvud för bashalifolket i distriktet Masisi, ett böljande gräslandskap i östra delen av Kongo-Kinshasa.

Hans namn är Sylvestre Bashali Mokoto, men de andra hövdingarna kallar honom bara doyen, den äldste. Under större delen av sitt vuxna liv fick han husdjur och andra gåvor av nyanlända till distriktet. I gengäld fördelade han marken efter eget gottfinnande.

I dag sitter hövdingen i en smutsig soffa i ett fallfärdigt skjul i staden Goma i Kongo-Kinshasa, flera timmars körning söder om Masisi. Mitt i hans domäner utspelar sig en humanitär kris som pågått i över tio år, men som till stor del har passerat obemärkt för omvärlden.

Östra Kongo-Kinshasa har invaderats av tusentals tutsier, hutuer och hunde som slåss om det som de alla hävdar är deras rättmätiga egendom. Här finns miliser som vill ta över området med våld, boskapsuppfödare på jakt efter mindre överfulla betesmarker och horder av flyktingar från hela denna bördiga och överbefolkade östafrikanska region. För några år sedan tog en medlem av en rebellarmé mwamins 80 hektar mark i beslag och tvingade honom att flytta till skjulet i Goma.

Läs också

Kanske är du intresserad av...