Klockan 9:03 på morgonen, lokal tid, flög flight 175 från United Airlines rakt in i World Trade Centers södra torn, som man kan se på bilden från en film som spelades in från marken den 11 september. Videobild: Evan Fairbanks, Magnum Photos.

Se bilder från den 11 september

Med anledning av tioårsdagen för attackerna den 11 september har National Geographics bildredaktörer valt ut en serie starka bilder, som berättar historien om en av de mörkaste dagarna i USA.

12 september 2011

Med anledning av tioårsdagen för attackerna den 11 september har National Geographics bildredaktörer valt ut en serie starka bilder, som berättar historien om en av de mörkaste dagarna i USA.

Rök och lågor slår upp när flight 175 från United Airlines kraschar in i World Trade Centers södra torn den 11 september. Alla ombord omkommer, och det gör även flera hundra andra inne i byggnaden. I New York kostar kollisionen med de båda planen, som kapats av al Qaida-terrorister, och tornens kollaps omkring 2800 människor livet. Foto: Spencer Platt, Getty Images.

För att komma undan elden och den oerhörda hettan efter angreppen den 11 september drivs människor till extrema handlingar. Överst i World Trade Centers norra torn hänger människor ut ur fönstren 400 meter ovanför New Yorks gator. Den typen av bilder var extremt kontroversiella för tio år sedan, men har sedan dess blivit mer accepterade, om än inte mindre chockerande, säger Clifford Chanin. Foto: Jose Jimenez, Primera Hora/Getty Images.

Marcy Borders är helt täckt av aska, efter att hon kommit ut ur World Trade Centers södra torn och sökt skydd i vestibulen till en närbelägen kontorsbyggnad. Det södra tornet brann i nästan en timme, innan det rasade och dödade omkring 600 personer i och runt byggnaden. Det norra tornet brann i mer än en och en halv timme, innan det mötte samma öde – och dödade ytterligare 1400 personer. Foto: Stan Honda, AFP/Getty Images.

En ensam person står på en gata i New York, efter att de båda tornen kollapsat den 11 september. ”Tio år senare är dessa foton fortfarande hemska, när jag tittar på dem, och jag påminns om den känsla av overklighet som människor talade om dagarna efter attacken”, säger Clifford Chanin. ”Fortfarande, efter tio år, är det ibland svårt att fatta att det verkligen hänt.” Foto: Jason Florio, Corbis.

Samtidigt som de flesta som var oskadda i det norra tornet flydde i säkerhet nedför trapporna, satte brandmän som Mike Kehoe (på bilden) kurs uppåt för att hjälpa de skadade. Mike Kehoes brandstation miste sex män den dagen, men han överlevde till en tillvaro som var förändrad för alltid, inte minst på grund av denna bild, som han råkade komma med på. ”Mike Kehoe kom att symbolisera brandmännen”, säger Clifford Chanin. Foto: John Labriola.

En videobild visar flight 77 från American Airlines, när det den 11 september klockan 9.37 på morgonen lokal tid kraschar in i västra sidan av Pentagon i Arlington i Virginia. Samtliga 59 ombord omkommer. Av personalen i Pentagon dödas 125 militärer och civila i kollisionen. Videobild: CNN via Getty Images.

Människor evakueras från New Yorks finansdistrikt den 11 september, medan båda World Trade Centers torn brinner. Några minuter senare avlöses dessa scener med evakuering i god ordning av bilder av omfattande förödelse och kaos, när tornen kollapsar och sveper in staden i kvävande damm och rasmassor. Foto: Spencer Platt, Getty Images.

World Trade Centers södra torn rasar och får katastrofen, som har utspelat sig högt ovanför gatunivån, att även drabba människor nedanför. ”Jag har sett många bilder som dessa, och det är något med det fastfrusna ögonblicket som träffar det centrala i det som hände”, säger Clifford Chanin. Foto: Thomas Nilsson, Getty Images.

Brandmän kämpar den 11 september mot elden i Pentagon i Arlington, Virginia. Fem minuter efter att byggnaden träffats beodrade USA:s luftfartsmyndigheter alla plan över eller på väg till USA att landa. Mindre än tio minuter efter kollisionen inleddes evakueringen av Vita huset och regeringsbyggnaderna i Washington D.C. Foto: Jim Varhegyi, U.S. Air Force via Getty Images.

De rykande resterna av World Trade Center ligger mitt i det som sedermera fick namnet ground zero. New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg, säger att det namnet nu bör skrotas. ”Vi kommer aldrig att glömma förstörelsen av det område som kom att heta ground zero. Aldrig. Men tiden är inne att kalla dessa 65000 kvadratmeter för vad de är: World Trade Center och minnesmärket och museet för den 11 september.” Foto: Alex Fuchs, AFP/Getty Images.

Todd Heaney och Frankie DiLeo från brandbil 209 hjälper en brandmanskollega, som skadats vid World Trade Center den 11 september. ”Historierna om brandmännen är så fantastiska”, säger Clifford Chanin. ”Jag kan inte hålla räkning på hur många överlevande som berättat hur de mötte brandmän, medan de själva flydde nedför trapporna, och brandmännen var på väg upp – i ett fall ända upp till 80:e våningen. Foto: Todd Maisel, NY Daily News via Getty Images.

Byggnaderna på nedre Manhattan är insvepta i rökmoln och damm på denna bild, som är tagen från Jersey City på andra sidan Hudsonfloden, efter att det andra tornet kollapsat den 11 september. Foto: Steffan Kaplan, New York Times via Redux.

Röken stiger bakom utredarna, medan de den 12 september finkammar det fält i Pennsylvania, där flight 93 från United Airlines störtade. Planet var ett av de fyra som kapades som ett led i planen för den 11 september, men passagerarnas ingripande gjorde att planet kraschade på landsbygden i närheten av Shanksville. Foto: Tim Shaffer, Reuters.

En skadad räddningsarbetare dras ut ur rasmassorna från World Trade Center den 13 september 2001. Totalt omkom 343 brandmän och ambulanssjukvårdare i samband med 11 september. Tjugotre poliser i New York och 37 poliser från stadens hamnmyndighet omkom också. Foto: Mario Tama, Getty Images.

Denna bild av en bit av flight 93 från United Airlines, som ligger på ett fält i Pennsylvania den 14 september, användes som bevis i rättegången, som kopplade ihop Zacarias Moussaoui med al-Qaida och attackerna den 11 september. Moussaoui dömdes 2006 till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Foto: U.S. District Court via European Pressphoto Agency.

På denna bild från den 14 september ser en lägenhet i Liberty Street på nedre Manhattan ut som en utbränd ruin, efter att World Trade Center kollapsade under attackerna den 11 september. Tusentals boende var tvungna att lämna området, efter att katastrofen hade gjort deras hem obeboeliga. Foto: Todd Maisel, NY Daily News via Getty Images.

Människor på en gata i New York tittar den 28 september på bilder av de många poliser och brandmän som fortfarande saknades efter attackerna. ”Jag har hört från åtskilliga överlevande att de kunde se på brandmännens ansiktsuttryck att [brandmännen] visste hur illa det var, och att de kanske inte skulle komma ut igen”, säger Clifford Chanin. ”De visste vad de gick in i, och det hjältemod [de uppvisade], är helt otroligt." Foto: Mario Tama, Getty Images.

Läs också

Kanske är du intresserad av...