Syriska flyktingar lever i kaos och laglöshet

Totalt 1,6 miljoner syriska flyktingar – varav 75 procent är kvinnor och barn – är fast i Turkiet. Under sin vandring får Paul Salopek bevittna flyktingarnas kamp för överlevnad i nöd och kaos.

11 mars 2015 av Gitte Hou Olsen

Paul Salopek har nått Turkiet

Paul Salopek har kommit till Turkiet under sin sju år långa vandring, då han följer de vägar som de första människorna tog, när de lämnade Afrika för 60000 år sedan.

Kriget i Syrien har tvingat tolv miljoner på flykt

Här korsas hans rutt av den största ofrivilliga flyktingström som världen har upplevt på många år. Totalt är cirka tolv miljoner människor på flykt från det katastrofala kriget i Syrien.

Enbart i Turkiet bor nu 1,6 miljoner syrier, som har lämnat allt för att komma bort från krig, våld och förföljelse. Männen har ofta stannat kvar vid fronten för att slåss, så 75 procent av dem är kvinnor och barn, som i en kaotisk tillvaro hankar sig fram småjobb, tiggeri och prostitution. För dessa människor har all trygghet och kontinuitet upphört och hela livet står på standby.

Läs hela artikeln

Läs hela den gripande berättelsen om de syriska flyktingarna i Turkiet i Paul Salopeks reportage, Smästgränsen, från National Geographic nummer 3/2015 här:

OBS! Du måste ha en profil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara ett ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...