Usama bin Ladins överraskande gömställe

Se de förvånansvärt natursköna omgivningar där Usama bin Ladin dödades i måndags.

4 maj 2011 av Brian Handwerk, National Geographic News

Usama bin Ladin hittades i Abbottabad, en pakistansk garnisonsstad, som ligger bara 116 kilometer norr om storstaden Islamabad.

Don Belt, som är tidigare utrikesredaktör på National Geographic, säger att det är chockerande att Usama bin Ladin hittades i Abbottabad. Don Belt har tidigare orienterat den amerikanska Kongressen om förhållandena i Pakistan och har besökt Abbottabad åtskilliga gånger.

Den vackert belägna staden hyser tusentals soldater, och den är varken en talibanhögborg eller en jättelik storstad, som är svår att genomsöka.

”Jag har svårt att föreställa mig att det inte var någon i den pakistanska militären som visste att han var där, i synnerhet om han varit där i flera år”, säger Don Belt.

Okänd färdväg

Det är ovisst hur Usama bin Ladin bar sig åt för att ta sig från Afghanistan till den plats där han dog.

”Det är inte osannolikt att han har rest landvägen från Afghanistan, genom Swatdalen och över Indus och därefter ned längs Karakorumvägen för att till slut hamna på en plats som Abbottabad”, säger Don Belt.

”Abbottabad ligger dessutom nära Kashmir, där Lashkar-e-Taiba och andra militanta grupper håller till i bergen. Så det finns ett nätverk av milisgrupper i detta område inte långt från Abbottabad.”

Abbottabad ”ligger vid en huvudled, Karakorumvägen, omkring en timme norr om Islamabad”, säger Don Belt om den tidigare brittiska garnisonsstaden.

Vackert gömställe

Staden ligger ”naturskönt omgiven av de låga bergen eller utlöpare från Hindukush. Luften är ren, där är vackert, och hela området utgör första delen av vad pakistanier betraktar som ett slags rekreationsområde, som sträcker sig norrut in i Kashmir och västerut över Indusfloden in i Swatdalen.

”Hela trakten är ett slags centralt naturområde i Pakistan, och Abbottabad är som en inkörsport till detta område.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...