Därför firar vi Halloween

Varje år vid den här tiden är många av oss i full färd med att gröpa ur pumpor, dekorera med plastspindlar och välja ut de bästa skräckfilmerna. Halloween har tagit oss med storm, men varför firar vi egentligen de döda?

26 oktober 2015 av Anna-Dora Maron

Halloween är en gammel tradition

Halloween kommer från namnet All Hallow Evening, här hemma mer känt som alla helgons dag. Högtiden stammar från den keltiska högtiden Samhain, då många förberedde sig för vinterns mörker.

Här hemma började vi fira Halloween på amerikanskt manér på allvar, när filmerna om Harry Potter lockade oss till biograferna. Traditionen har dock firats av irländska och brittiska invandrare i USA sedan 1800-talet.

På den tiden var högtiden ett inslag inom den kristna tron, som handlade om död och pånyttfödelse. Dagen markerades med ljus och blommor på kyrkogårdarna, medan man lade godsaker i form av frukt och nötter på gravstenarna, eftersom de avlidna kunde återuppstå just denna dag.

Halloween har alltid haft en karnevalsprägel. Därför är det i enlighet med traditionen att klä ut sig i något som relaterar till döden. Foto: Colourbox

Halloween korsade Atlanten

I takt med att vi ingår i en allt mer globaliserad värld, och att vi utvecklas till ett multikulturellt samhälle, letar sig en del traditioner från USA över Atlanten.

I USA har festligheten utvecklats under lång tid och gradvis blivit mer kommersialiserad. Det har uppstått en hel marknad med Halloween-tillbehör i form av mat, godis, datorspel, filmer, dräkter och dekorationer. Traditionen mister därför långsamt sin traditionella förankring.

Det är dock inte bara i USA och Europa som man firar Halloween. I Mexiko har man firat traditionen i flera tusen år. Där behöll man kranier som troféer för att visa upp under ritualer. Traditionen kallas i Mexiko för De dödas dag.

De dödas dag erkändes 2008 av UNESCO som ett muntligt och immateriellt kulturarv. I Mexiko minns man de döda genom att bygga ett altare i hemmet, där man dekorerar med fotografier av de döda, saker som den avlidne tyckte om, stearinljus, frukt, prydnader och drycker. Foto: Joel Bullock, carmichaellibrary

Läs också

Kanske är du intresserad av...