Dessa framgångssagor började alla med lån

Några av vår tids största företag började alla sin resa med ett lån, en summa pengar som idag anses obetydlig i relation till vad de årligen omsätter. Låt dig här inspireras av tre fenomenala framgångssagor.

14 januari 2021

Endast ett fåtal entreprenörer kan starta företag med kapital ur egen ficka. Majoriteten behöver hjälp med finansieringen, vare sig det handlar om lån eller att ta in investerare. En del väljer att låna av familj och vänner, medan andra vänder sig till en bank. I det sistnämnda fallet kan bra lånevillkor vara helt avgörande för företagets framgång eller fall, och det finns flera kostnadsfria jämförelsesajter som exempelvis Företagslån.se

Att låna pengar för att starta företag kan vara läskigt eftersom vi inte kan se in i framtiden och förutspå framgång. Men ibland kan ett mindre lån faktiskt vara början på en enastående framgångssaga. Här listar vi tre exempel på just framgångssagor. 

Kaffeimperiet Starbucks

För drygt 50 år sedan, år 1971, grundas det som vi idag känner som Starbucks av Jerry Baldwin, författare, Gordon Bowker, lärare i engelska, och Zev Siegl, lärare i historia. Med 1350 dollar var ur egen ficka och ett banklån på 5000 dollar startar de ett företag som på den här tiden säljer kaffebönor. Verksamheten blomstrar och elva år senare, år 1982, tar den här framgångssagan sin verkliga början när Howard Schultz anställs. Schultz introducerar då idéen att sälja kaffe och te i koppar. Resten är historia och idag har Starbucks en årlig omsättning på drygt 23 miljarder dollar. 

Kosmetikakedjan The Body Shop

Ett banklån på drygt 5000 dollar gör att Anita Roddick kan köpa ingredienserna hon behöver till sina allra första skönhetsprodukter. Till en början jobbar hon hemifrån, tillsammans med sina döttrar, men år 1976 invigs den första The Body Shop-butiken i Brighton, UK.


Roddicks tydliga ställningstagande mot testning av kosmetika på djur och engagemang i hållbarhetsfrågor spelar en viktig roll för företagets framgångar. 30 år senare säljer Anita Roddick Body Shop till kosmetikaföretaget L’Oréal för 652 miljoner dollar. 

Pizzakedjan Domino’s Pizza

Trots att Domino’s Pizza bara funnits i Sverige sedan 2016, med första restaurang i Malmö, har det snabbt blivit en klar favorit bland många svenskar. Företagets framgångssaga tar sin början redan år 1960 då bröderna Tom och James Monaghan köper pizzakedjan DomiNick’s i Michigan, USA. För att lyckas finansiera köpet tar de ett banklån på 900 dollar och fokuserar på att leverera pizzorna i kartong.

60 år har gått och idag är Domino’s Pizza en av världens ledande pizzakedjor med en årlig omsättning på drygt fyra miljarder dollar. Förra året leverera pizzakedjan över 400 miljoner pizzor till sina kunder runt om i världen. 

Läs också

Kanske är du intresserad av...