Det får du inte säga

Runt om i världen är det stor skillnad mellan vad man får och inte får säga. Läs några exempel på impopulära yttranden.

9 november 2009

Turkiet vill bli medlem av EU, men EU har många krav, bland annat en reform av Turkiets ärekränkningslagar, som gör det straffbart att bespotta allt som är turkiskt, en offentlig person eller Turkiets grundare, Kemal Atatürk. Turkiet försöker tillmötesgå EU:s krav. Till exempel är det inte längre olagligt att bespotta allt turkiskt, men man får inte kritisera republiken. Dessutom skall justitieministern först godkänna alla åtal. EU har dock inte godkänt de nya åtgärderna ännu.

Ärekränkningslagar har existerat sedan det gamla Rom och fungerar i dag som ett politiskt verktyg. Thailands regering hotade att stämma en Internetoperatör för en videosekvens, som visade kungen som en apa. Filmen plockades snabbt bort från Internet.

I fallet med Muhammedkarikatyrerna i Danmark anmäldes utgivaren för rasism och hädelse. Riksåklagaren har valt att inte väcka åtal. Ärekränkningslagar har under årens lopp kvävt den offentliga debatten världen över. Här är några exempel:

”Terrorismens skola” Egypten (2006) Studeranden Abdel Kareem Soliman förnärmar sin skola, islam och Egyptens president. Resultat: 4 års fängelse.

”Buuh” Frankrike (1960-talet) En åskådare ropar åt Charles de Gaulle. Resultat: Personen grips.

”Rena bluffen: De kristnas jul” Norge (1912) En redaktör sätter ovanstående rubrik i sin tidskrift. Resultat: Böter på tio kronor.

”Den fete maken” Filippinerna (2004) Presidentens man kallas ”den fete maken”. Resultat: En rättegång om skadestånd, som dock läggs ned.

”Koppling till knarktrafik” Spanien (1995) En tidning kopplar Marockos kung Hassan II till en kungligt ägd lastbil med fem ton hasch. En lag från Francotiden ger kungen rätt att begära skadestånd. Resultat: Tre spanska rättsinstanser ger honom rätt. Ett överklagande ligger nu hos en europeisk domstol.

”Fegt” Chile (2001) En expert kritiserar landets rättssystem i tv. Resultat: Böter på 2900 kronor. Straffet avskrivs. Åtalet läggs ned. Chile reformerar sina lagar.

”Fjant” Zambia (1994) En tidigare minister citeras när han förnärmar presidenten. Resultat: Journalisterna grips.

”Självfallet kallar jag det folkmord.” Turkiet (2006) I en intervju med Reuters säger journalisten Hrant Dink så om det osmanska riket, under vilket upp till 1,5 miljoner armener dödades. Resultat: Han mördas, medan han står åtalad för att ha förolämpat turkarna.

Läs också

Kanske är du intresserad av...