Dagbok från unik expedition i Grönland

Fotograferna Uri Golman och Helle Olsen har varit ute med danska flottan för att fotografera till en artikel om Nord- och Östgrönlands nationalpark. Läs dagboken från deras fantastiska resa och se deras tjusiga bilder från världens största ödemark.

8 september 2015 av Uri Golman och Helle Olsen

DAG 1:REYKJAVIKS HAMN – ISLAND

Med över 80 kilo utrustning i bagaget gick vi ombord på ett militärt flygplan tillsammans med cirka 50 sjömän med Reykjavik som destination och fyra timmar senare befann vi oss på patrullfartyget Knud Rasmussen. På det ska vi tillbringa de kommande tre veckorna och vi ser fram emot när vi på lördag morgon sätter kurs norrut mot packisen. På kajen bredvid oss ligger patrullfartyget Thetis och båda fartygen är nu i färd med att bunkra inför Grönlandsfärden. Vi ser fram emot att komma iväg över Danmarksundet och att få inleda det egentliga fotoarbetet.

DAG 2

Vi ligger i farvattnet utanför Island med kurs norrut. Livet ombord pågår för fullt och besättningen har tillbringat dagen med att genomföra en brandövning med den isländska kustbevakningen. Vi fick besök av helikoptern från patrullfartyget Thetis. Som fotografer fick vi en unik möjlighet att se besättning och piloter i färd med olika delar av sin spännande vardag. Det kändes nästan som om vi var med i en film och det var häftigt att se hur professionellt och säkert de erfarna sjömännen arbetade. I kväll passerar vi Islands nordkust och stävar vidare mot det arktiska äventyret.

DAG 3-4: I ISENS MAKT

Isen knakar, smäller och spricker när fartygets stäv bryter genom den. Som tidigare expeditioner ligger vi i isen längs Grönlands nordostkust. Här på kusten bestämmer isen tiden och farten, och under natten har besättningen med säker hand navigerat oss cirka 35 sjömil (65 km) norrut genom den tjocka isen. Våra blickar söker av alla isflaken i hopp om att få syn på något arktiskt djurliv … Men här uppe i den ljusa polarsommaren är det mycket långt mellan djuren.

DAG 5-6 – MOT 74° NORD

De senaste dagarna har vi kämpat mot isen. Besättningen på bryggan och i maskinrummet har arbetat i skift för att få fram fartyget till vårt mål på 74° nord. Ibland tog det oss tre timmar att segla en enda sjömil när isen var mer än en meter tjock. Samtidigt har det varit dimmigt större delen av tiden, men till slut kom solen fram och Daneborg tonade fram vid horisonten. Nu börjar äventyret på östkusten och vi ser fram emot att skriva mer på bloggen i morgon med nyheter från en av världens största ödemarker.

DAG 7 - MED SLÄDHUNDAR PÅ HELODÄCKET

Med ett kort besök på Daneborg – Siriuspatrullens huvudbas – lastade vi vinterförråd till Siriuspatrullens stugor. Allt från torkad fisk till slädar och säckar med allt möjligt kom med på fartyget. Efter ett dygn nådde vi den mytomspunna Ella Ø och lastade ombord fler hundar och män från Siriuspatrullen. Planen var nu att lägga ut depåer, men i Arktis ändras saker och ting ofta mycket snabbt. Royal Arctic Lines försörjningsfartyg hade kommit snabbare genom isen till Daneborg, så nu stävar vi åter norrut och tillbringar tiden med att spana efter arktiskt djurliv.

DAG 8-9: ETT ARKTISKT PARADIS

En mångårig dröm gick i uppfyllelse, när vi klev iland på Sandøen, en av de få platser i Grönland där man kan se valrossar på land. Vi hade turen att få några timmar tillsammans med valrossarna och de sällsynta tärnmåsar som häckar på ön. Det var rena paradiset, och när vi tog oss tillbaka till fartyget för en varm kopp kaffe och en kakbit var lyckan fullständig. Avsegling Daneborg och kurs mot kusten för att lägga ut förnödenheter i Siriuspatrullens depåer och stugor. Besättningen tog sig som vanligt an uppgiften med entusiasm och lossade de tunga faten med bränsle, samt kartonger med hundmat och förnödenheter till Sirius.

DAG 10: PÅ BESÖK I PARADISET

Ett väldigt lågtryck ligger över oss och det vill inte släppa sitt järngrepp. Det stormar och ruskar, men stämningen är hög, för vi har alltid drömt om att komma iland och besöka Siriusstationen på Daneborg. Så Daneborg blev det och man tackar ju inte nej till ett äventyr! Så medan vi väntar på att patrullfartyget Thetis kommer genom isen, följer vi männens arbete i Arktis, hjälper kocken i köket och deltar i vardagens bestyr. Lyckan var stor när vi fick en inbjudan till en träningsslädtur med hundarna, och man glömmer allt om gråvädret när man kör med en Siriussläde över stock och sten!

DAG 13: FÅNGADE AV ISEN

Under de senaste dagarna har vi inte uppdaterat vår blogg, eftersom vi legat för ankar i Young Sund vid Daneborg. Här skuggar bergen satellitförbindelsen, och vi har haft tillgång till internet endast sporadiskt. Hela Grönlands nordostkust har legat under ett kraftigt lågtryck, och det dåliga vädret har knuffat ihop isen utanför kusten. Det betyder att fartyget Knud Rasmussen är tvunget att segla till Island. Vi har nu två möjligheter: Återvända med Knud Rasmussen till Island eller sättas iland på Daneborg och invänta det något större patrullfartyget Thetis ankomst och följa med det på vidare på dess färd runt i nationalparken. Vi återkommer med nyheter så snart vi har en uppkoppling igen!

DAG 14, 15 & 16: OTILLGÄNGLIGHETENS DILEMMA

Det finns en anledning till att många ställen i Arktis fortfarande är orörda: Väder- och isförhållandena gör platsen väldigt svårtillgänglig! Det gäller att fortsätta tänka positivt, när man som fotograf väntar i dimman och isen på att få de läckra bilder som ska illustrera ett av världens vackraste områden. Vi har nu mönstrat på patrullfartyget Thetis och strax efter att vi lämnat Daneborg tittade solen äntligen fram efter fyra dagar med gråväder och storm. Vi hann få ett par fina landskap, innan vi på nytt omgavs av dimman, som i snart 13 av 16 dagar har följt vår färd. Den nästan 50 man stora besättningen ombord på Thetis är pigg, och tillsammans håller vi modet uppe, i hopp om att vädret snart förändras till det bättre, och att vi därmed kan fortsätta vår resa norrut för att allihop lösa våra uppgifter.

DAG 17-18-19: DET ARKTISKA LJUSET

Till slut har dimman efter 17 dagar släppt sitt grepp, och vi ligger nu utanför isen i ett vindstilla område. I det magiska polarljuset har vi nu i tre dagar i följd haft besök av isbjörnar och vi hade sådan tur att en vacker isbjörn kom nära fartyget. Vi har haft så bra förhållanden att vi kunnat lägga iland depåerna till Siriuspatrullen och med fartygets Lynxhelikopter flög vi över isbältet in till Daneborg för att hämta mer materiel och mat till stugorna. Just nu ser det riktigt bra ut, och vi ser verkligen fram emot de kommande dagarna, då färden går norrut mot Dove Bugt.

DAG 20-21: UKENDT LAND

En plats inte många varit på och få kommer att besöka i framtiden... Fem av männen i Siriuspatrullen skulle patrullera till fots i Dronning Louises Land, ett isolerat bergsområde, som reser sig ur inlandsisen. Vi hade valt en unik plats som få expeditioner tidigare besökt, och som kan nås enbart med helikopter. Vi flög in över kanten av inlandsisen och upp längs en vacker glaciär. Framför oss tonade en glömd och öde värld fram med vackra sjöar och höga toppar – vi kunde alla känna suget i magen av äventyr! En praktfull dag, som avslutades med depåutläggning vid det trevliga Ålborghus.

Den sista veckan har gått fort, och vi har haft tur med vädret. Den goda regeln att det kan löna sig att ha tålamod har ännu en gång blivit fotografens mantra.

Med hög fart och vinden i ansiktet har vi hållit extra hårt i kameran medan våra ögon har njutit av de vackra motiven! Lyckan var stor, när vi fotograferade ut genom den öppna dörren i helikoptern, ut över det Arktis vi älskar så mycket! Vi har haft fantastiskt mycket att göra under resans sista dagar, och nu är vi hemma i Danmark igen. Nu börjar arbetet med att välja ut och redigera bland de nästan 15000 bilderna och det blir spännande att tillsammans med National Geographic Nordic skapa den första berättelsen om Nord- och Östgrönlands nationalpark. Till sist vill vi rikta ett stort tack til Arktisk Kommando, patrullfartyget Knud Rasmussen, patrullfartyget Thetis och slädpatrullen Sirius för ett fantastiskt samarbete! Ett lika stort tack till alla er som följt med här på Facebook.Helle Olsen & Uri Golman

Artikeln om Nord- och Östgrönlands nationalpark kommer ut under första halvan av 2016 och vi hoppas att ni alla vill läsa den.

wildexplorer.com kan du fortsätta att följa Uri Golmans och Helle Olsens äventyr, medan de arbetar på sitt projekt för att beskriva världens sista vilda platser – samtidigt som de kontinuerligt delar med sig av sina upplevelser på Facebook.

Läs också

Kanske är du intresserad av...