Forskare arbetar bland döda personer

Läs berättelsen om en forskares arbete i gränslandet mellan Mexiko och USA, där många mister livet.

11 mars 2014

Mitt forskarlag undersöker vad som sker med illegala invandrare som korsar gränsen mellan Mexiko och USA. Många av dem mister livet, och därför hamnar vi ofta i obehagliga situationer under vårt arbete. Vi avslöjar död samt fysiskt och psykiskt lidande. Vi hoppas att vårt arbete kan bidra till att reformera den lagstiftning som reglerar invandringen.

En död kvinna När vi var på väg för att undersöka en gränsövergång fann vi liket av en 41-årig kvinna. Hon låg strax söder om Tucson i delstaten Arizonas Sonoraöken, fem mil från gränsen till Mexiko. Det är ett bergigt område, och kvinnan var på väg uppför en hög kulle. Det var i juli, och temperaturen låg i genomsnitt på över 35 °C.

Vetenskap och känslor När vi hittar en död person, måste vi navigera mellan att samla in vetenskapliga data och hantera de känslor som situationen ger upphov till. Vi måste även tillkalla polisen. Hon hade varit död i cirka fyra dagar, och fåglar kretsade över henne. Vi visste vad djuren gör med döda kroppar i öknen, så vi var tvungna att samla in så mycket data vi kunde - utan att störa den döda - medan vi kunde.

Marisol Vi var sju i gruppen, och vi kämpade alla med oss själva. Det är lättare att hantera fragmenterade kroppar, som bara är en hög med ben. Ingen av oss ville ta en bild av henne, eftersom vi kunde se hennes mänsklighet. Vi kallade henne Marisol.

Respekt för de döda Under ett träd hittade vi en ryggsäck med en ny, färggrann mexikansk filt i. När vi var färdiga med att registrera vad hon hade med sig, vilka kläder hon bar, och GPS-koordinaterna, lade vi filten över Marisol – en spontan och tillfällig gest – och väntade på polisen.

Jason De León

Utnämnd till banbrytande forskare av National Geographic.

Varje år utser och stöder national geographic ett antal unga banbrytande forskare för att uppmärksamma deras ­inspirerande arbete och hjälpa dem tidigt i deras karriär.

Expertis Kulturantropologi

Plats Arizona

Läs också

Kanske är du intresserad av...