Forskarlag blev av med köket på Svalbard

Forskarlag drabbades av en storm på ön Spetsbergen – vinden tog hela kökstältet med sig.

27 juni 2013

I Arktis är vädret paleontologens fiende nummer ett. På sommaren når temperaturen bara upp till 4,5 grader och för att slippa isbjörnar tvingas vi slå läger uppe i bergen. Vindbyarna är ganska starka uppe på hög höjd.

Arbetar på nätterna

Vi gräver efter fossil av havsreptiler i stora grottor. Vi gräver för hand, men en del år flyttar vi ändå uppemot 80 ton avlagringar. Gruppens medlemmar är ofta så trötta att de lägger sig och sover en stund i utgrävningsgropen. En bra sommar kan vi gräva en och en halv till två meter innan vi når permafrosten. Andra gånger går det inte att gräva djupare än en halv meter. När midnattssolen lyser är det ingen skillnad på natt och dag, vilket innebär att vi kan arbeta när det passar oss bäst. Vi arbetar ofta nattetid, eftersom det blåser mindre då.

Köket flög iväg

Ett år när vi grävde på Svalbards största ö Spetsbergen låg utgrävningsplatsen en timmes vandring från lägret. Det var uppförsbacke hela vägen, så vi kunde se lägret nedanför oss medan vi grävde ut en pliosaurie. En natt såg vi att en storm snabbt närmade sig lägret. Plötsligt lyfte vinden upp vårt stora kökstält med all mat och utrustning. Tältpinnarna lossnade och for iväg. Lägret låg för långt bort för att vi skulle kunna ropa åt dem som var kvar där nere, så några av oss började springa ned för att rädda tältet. Utan tält finns det ingenstans att söka skydd för naturens krafter i Arktis. För att få ny proviant måste vi dessutom gå åtta timmar. Hade vi anropat en räddningshelikopter skulle den inte komma med tält och mat utan bara föra oss i säkerhet.

Lyckligtvis upptäckte två av männen i lägret vad som höll på att ske. När vi kom fram hängde de i repen och höll fast tältet. Numera fäster vi alltid våra tält med halvmeterlånga tältpinnar. Sedan dess har vi inte haft några problem med flygande tält.

Jørn Hurum

Utsedd till banbrytande forskare av National Geographic.

Expertis

Arktisk paleontologi

Plats

Norge

Läs också

Kanske är du intresserad av...