Folk från byn Papasena tar på traditionellt vis emot expeditionsdeltagarna, som anländer med ett litet flygplan.

Galleri: Fojabergen - expedition

En biologisk expedition till regnskogen i Nya Guinea dimper ned mitt i en värld av ovanliga och vackra varelser – bland många andra en lövgroda, en gulpannad lövsalsfågel och en pytteliten medlem av familjen mätare, som är minst lika fantastisk som något datorgenererat science fiction-odjur.

24 juni 2010

En biologisk expedition till regnskogen i Nya Guinea dimper ned mitt i en värld av ovanliga och vackra varelser – bland många andra en lövgroda, en gulpannad lövsalsfågel och en pytteliten medlem av familjen mätare, som är minst lika fantastisk som något datorgenererat science fiction-odjur. Foto: Tim Laman

Fojabergen på Nya Guinea reser sig som en ö på ön 2200 meter över låglandsskogen. Här har evolutionen skett helt isolerat under årtusendena. Man har inte hittat några tecken på att människor levt i de högre bergstrakterna, och djur som försvunnit på andra delar av ön frodas fortfarande här.

Fojabergen i den västra delen av Nya Guinea var i det närmaste outforskade tills en forskningsexpedition kom dit 2005. Ornitologen Bruce Beehler, på bilden, arrangerade ytterligare en expedition år 2008.

Hängande mossa täcker i stort sett allt i regnskogen på Fojabergen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...