Galleri: Sovjetiska hållplatser är psykedeliska mästerverk

”Det var som om ett rymdskepp landat mitt i alltihop." Fotografen Chris Herwig uppenbarar en värld av bisarra busshållplatser i en ny bildserie, som understryker att allt inte var grått och trist i det betongkommunistiska Sovjetunionen.

16 mars 2016 av Janna Dotschkal

Under en cykelresa från London till Sankt Petersburg år 2002 upptäckte fotografen Chris Herwig en rad arkitektoniskt bisarra busshållplatser från Sovjettiden.

”Arkitekturen, landskapet och kulturen smälter samman. Du befinner dig i det flacka landskapet, och så ser du plötsligt en busshållplats, och det är som en fantastisk konstinstallation”, berättar Chris Herwig, som knappt trodde sina ögon, när han första gången stötte på en av de udda busshållsplatserna.

”Det var som om ett rymdskepp landat mitt i alltihop.”

Fjorton år på jakt efter bisarra busshållplatser

Chris Herwig har tillbringat de senaste fjorton åren med att leta upp och dokumentera de färgstarka byggnadsverken genom att resa runt i länder som Ukraina, Kazakstan och Abchazien.

Hans noggranna research avslöjar att det ofta var vägarbetare och lokala konstnärer som stod bakom de imponerande byggnadsverken.

Än i dag är det lokalbefolkningen som underhåller de märkliga konstverken.

”Jag känner mig som en upptäcktsresande

Med sitt mångåriga projekt vill Chris Herwig att människor får upp ögonen för en större värld långt utanför deras egna, välbekanta, ramar.

Framför allt är det dock fascinationen som driver hans arbete.

”Som fotograf vill du alltid hitta något som du kan dras in i och njuta av i fulla drag. Ärligt talat så är det här något av det roligaste jag någonsin gjort. Jag känner mig som en upptäcktsresande”, säger Chris Herwig.

Läs också

Kanske är du intresserad av...