Indien väntade runt hörnet

Bröderna Vandino och Ugolino Vivaldi försökte år 1291 hitta en sjöväg till Indien. De stävade ut från Genua och nådde Kap Chaunar i södra Marocko. Vad som sedan hände är det ingen som vet.

5 april 2013 av Hans Henrik Fafner

När den italienske sjöfararen Antoniotto Uso di Mare år 1455 gick iland vid Gambiaflodens utlopp hörde han människor tala med samma dialekt som i hemstaden Genua. Denna del av hans anteckningar från resan längs den afrikanska Atlantkusten verkar osannolik, men den har säkert tillfredsställt många i samtiden, eftersom han konstaterade att det måste röra sig om ättlingar till männen från Vivaldiexpeditionen, som försvunnit ett och ett halvt sekel tidigare.

Bröderna Vandino och Ugolino Vivaldi var upptäcktsresande och handelsmän, och 1291 gjorde de det första försöket att hitta en sjöväg till Indien. De stävade ut från Genua, och mycket tyder på att de lade till vid Mallorca, innan de seglade vidare ut mot Atlanten och ned längs den marockanska kusten.

De hade varor i lastrummet, vilket tyder på att de räknade med att bedriva handel längs vägen, och ombord fanns även två franciskanermunkar, som hade för avsikt att missionera. Munkarna hade troligen läst Opus Majus, som skrivits av en annan franciskan, Roger Bacon, som i sin bok hävdade att sjövägen från Spanien till Indien var mycket kort.

Trots att munkar följde med på ett av expeditionens båda fartyg gick det dock illa. Historikerna vet att bröderna nådde Kap Non, som motsvarar Kap Chaunar i södra Marocko. Vad som hände efter att de var seglat vidare är dock okänt, och det är troligen därför Antoniotto försökte hitta en förklaring.

Det skulle dröja ända till 1498, innan portugisen Vasco da Gama nådde Indien, efter att ha seglat söder om Afrika, precis som bröderna Vivaldi hade hoppats på.

Läs också

Kanske är du intresserad av...