Våt och iskall vandring

Det tog två forskare 36 timmar att gå drygt 1,5 kilometer genom iskallt vatten. Läs om hur de klarade det.

16 januari 2014

Min kollega och jag vandrade från ekvatorn till Sydamerikas sydspets för att lära oss hemligheten bakom ett hållbart liv från människor som levt av jorden i generationer. Strax söder om Santiago i Chile fanns det enorma snötäckta områden, som vi var tvungna att korsa för att komma vidare.

Smältsnö, aska och vindbyar

Vi vandrade i en vecka över snöns hårda isskorpa och föll ofta igenom, eftersom den höll på att smälta. På andra sidan snön var marken i stället täckt av fin aska. När det kom plötsliga vindbyar var vi tvungna att linda våra skjortor runt ansiktet för att inte andas in askan.?

Inga vandringsstigar

Till slut nådde vi Laguna de la Invernada. Enligt kartan – och boende i trakten – skulle det finnas stigar runt sjön, men vattennivån hade stigit, så sjön var helt omgiven av klippor. Att klättra var för besvärligt, så vi gick tillbaka till ett flackt område längs sjön, packade våra saker i vattentäta påsar och klev ned i vattnet.

Nedkylning

Vi drog oss fram längs bergssidan i vatten som var en grad varmt. Inom några minuter miste vi känseln i armar och ben. Efter ett hörn hade vi turen med oss: tack vare ett stenskred kunde vi komma upp ur vattnet. Vinden blåste med åtta meter i sekunden, och i luften var det cirka tio grader varmt. Jag började skaka okontrollerat – säkert på grund av nedkylning. För att få upp värmen lade vi oss i sovsäckarna i två timmar och kokade te på sjövatten. Vår enda mat var en burk tonfisk. Vi ropade på hjälp via vår kommunikationsradio. Ingen svarade.

Drygt 1,5 kilometer på 36 timmar

Vi var tvungna att fortsätta, så vi gjorde upp en rutin: ned i vattnet i 5–10 minuter och upp igen i ett par timmar för att värma oss. Trettiosex timmar senare var vi framme på andra sidan – och hade tillryggalagt bara drygt 1,5 kilometer.

Gregg Treinish

Utnämnd till banbrytande forskare av National Geographic.

Varje år utser och stöder National geographic en grupp unga banbrytande forskare för att uppmärksamma deras inspirerande arbete och hjälpa dem på traven tidigt i deras karriär.

Expertis Äventyrare

Plats Chile

Läs också

Kanske är du intresserad av...