En ö som inte finns

I 130 år har världskartorna visat en ö som inte finns.

4 december 2013

Ön Île de Sable (Sandy Island) har förekommit på kartor i över 130 år, trots att den aldrig har existerat. Denna fantasiö i Korallhavet öster om Australien har felaktigt ritats in på kartor sedan omkring år 1880. När kartor ritas studerar man ofta äldre kartor, vilket gjort att misstaget upprepats.

Seglade förbi

Misstaget upptäcktes inte ens när satellitbilder började användas. År 2000 sa sig en National Geographic-läsare betvivla att Île de Sable verkligen existerade. Trots att konkreta bevis för öns existens saknades fortsatte den att figurera på kartor som användes av både National Geographic och USA:s organ för geografiska underrättelser, National Geospatial-Intelligence Agency. År 2012 kommenterade en grupp australiska forskare som var på väg genom området att det inte fanns något land att se vid koordinaterna där Île de Sable påstods ligga.

Fler fantomöar

Hur kunde en icke-existerande ö förekomma på officiella kartor så länge? National Geographics chefsgeograf Juan José Valdés säger att området ligger så ensligt att det fått väldigt lite uppmärksamhet. Med tanke på det kan det mycket väl finnas fler fantasiöar på kartorna som väntar på att avslöjas, menar han.

Läs också

Kanske är du intresserad av...