Galleri: Världens minsta nationer

Från ett brittiskt fort från andra världskriget till en krigisk lilliputtnation i Nevadas öken. Välkommen till jordens mest bisarra riken.

13 april 2016

En kung utan rike står inte alltid utan alternativ. I århundraden har tronpretendenter med drömmar om självständighet och politiska omvälvningar gjort tvivelaktiga anspråk på landområden, i vissa fall på skämt. Vissa kallar dem mikronationer.

Ön Elleore i danska Roskilde fjord köptes 1944 av en grupp lärare, som utropade kungariket Elleore. Där är boken Robinson Crusoe förbjuden, eftersom den sägs ge en förvrängd bild av ölivet. Elleore används än i dag av skolor för lägerresor.

I Nevadas öken ligger republiken Molossia, som säljer obligationer för att bekosta sitt krig ... mot Östtyskland. Fursten av Sealand, ett brittiskt fort i Nordsjön från andra världskriget, påstår att han en gång förhindrat ett kuppförsök.

Enligt internationell lag måste en nation ha en regering, en befolkning och ett avgränsat territorium. Vissa mikronationer har flagga, författning och valuta, men är inte erkända. Liksom sina grundare existerar de därmed i samhällets utkanter.

Läs också

Kanske är du intresserad av...