La Belle Seine_view from Tour de Eiffel

Artikelserie: La Belle Seine

Seine är mycket mer än bara en flod. Floden är en handelsled, en källa till inspiration för konstnärer och en drömsk kuliss. I artikelserien ”La Belle Seine” kan du följa med på en resa till Paris och möta de människor vars vardag kretsar runt Seine.

30 juni 2014 av Cathy Newman

Seine gör sin storslagna entré i Paris sydöstra utkant, reser sig som ett ögonbryn mot norr och flyter ut ur staden igen 14,5 kilometer senare. På grund av de höga bankar som byggdes på 1800-talet, ligger floden omkring nio meter under gatuplanet och gör i bokstavligaste mening Paris till en storstad i två våningar.

På grund av den monumentala arkitekturen längs floden fick sträckan mellan Pont d’Iéna och Pont de Sully år 1991 en plats på UNESCO:s lista över världsarv.

Artikelserien 'La Belle Seine'

Låt oss i impressionisternas anda måla ett porträtt av den flod som flyter genom Parisbornas liv och är en scen för dramer om kärlek och undergång – ibland med ett stråk av ironi, som när kinesiska turister köper billiga kopior – made in China– av Eiffeltornet, tar med dem hem och därmed omedvetet fullbordar cirkeln.

Artikelserie:

La Belle Seine Seine är mycket mer än bara en flod. Floden är en handelsled, en källa till inspiration för konstnärer och en drömsk kuliss.

I artikelserien ”La Belle Seine” kan du följa med på en resa till Paris och möta de människor vars vardag kretsar runt Seine.

Läs också

Kanske är du intresserad av...