En dröm uppfylld tre gånger

En kväll äter jag middag med Huang Xiao-qiang, hans fru Feng Xiaoqin och deras familj, som tidigare ägde nudelrestau­rangen som jag ofta gick till. När Huang Xiao-qiang tog körkort 1998 sa han att han hoppades att han en dag skulle ha råd att köpa en bil. Med tanke på familjens begränsade in­komster framstod det som närmast omöjligt. Den här kvällen hämtar han mig på mitt hotell i en splitterny svart kinesisk sedan av märke BYD. Huang Xiao-qiang kör först exakt två kvarter till en restaurang och sedan exakt två kvarter igen, till familjens hem.

21 mars 2013

En kväll äter jag middag med Huang Xiao-qiang, hans fru Feng Xiaoqin och deras familj, som tidigare ägde nudelrestaurangen som jag ofta gick till. När Huang Xiao-qiang tog körkort 1998 sa han att han hoppades att han en dag skulle ha råd att köpa en bil. Med tanke på familjens begränsade inkomster framstod det som närmast omöjligt. Den här kvällen hämtar han mig på mitt hotell i en splitterny svart kinesisk sedan av märke BYD. Huang Xiao-qiang kör först exakt två kvarter till en restaurang och sedan exakt två kvarter igen, till familjens hem.

Efter middagen insisterar han på att köra mig tillbaka till hotellet. Han berättar att hans svåger, som inte talar engelska, har stavat sig igenom River Town med hjälp av en ordbok. Det tog honom två år.

"Du skriver i boken att min största önskan var att äga en bil", säger Huang Xiao-qiang. "Det här är min tredje!"

Jag frågar vad han nu önskar sig mest av allt.

"Jag behöver faktiskt ingenting mer", säger han till slut. "Min stora önskan var en bil. Vi har redan allt viktigt nu."

Läs också

Kanske är du intresserad av...