Bilden av en soldat hänger över enheterna, som ställt upp för Singapores nationaldagsparad.

Galleri: En förvandlad stad

Hur har en sömnig liten ö som Singapore på bara en generation förvandlats till ett högteknologiskt kraftcentrum?

6 september 2010

Hur har en sömnig liten ö som Singapore på bara en generation förvandlats till ett högteknologiskt kraftcentrum? Foto: David McLain

Under svininfluensan tog man inga risker. Här kontrolleras temperaturen på en ung man, innan han släpps in på en nattklubb. Singapore är ett av världens hårdast reglerade samhällen och man är alltid på sin vakt mot hot mot det lilla landets välmående.

Det är nästan pinsamt rent i Singapore. Horder av renhållningsarbetare håller staden i stort sett fri från avfall. Kastar men en fimp eller ett godispapper får man böta 1400 kronor. Upprepar man förseelsen, blir man som straff tvungen att plocka upp andras avfall.

Ett par ser på en möblerad visningslägenhet för 85000 kronor kvadratmetern (komplett med falsk skyline). Köpet är en investering i den singaporianska drömmen.

Singapore tillämpar kroppslig bestraffning i kampen mot narkotika. En man som sålt små mängder heroin visar ärren från käppslagen han dömdes till.

Regler för utländska arbetare, som tas in för att utföra lågavlönade jobb, är mycket stränga. Filippinska och indonesiska tjänsteflickor som blir gravida utvisas ur landet.

Det finns inte många gravplatser kvar i Singapore. Här håller Jerry Chua på att avlägsna kvarlevorna av sin mormors mor, eftersom en tågstation ska byggas på den begravningsplats där hon ligger. Han skuggar påsen med benen, så att själen inte ska skadas av solljuset.

Ett kasino uppförs i centrum av Singapore för att locka utländska turister. Invånarnas spelande begränsas med hjälp av en spelavgift på cirka 500 kronor.

Även om Singapore i dag är ett myllrande, modernt samhälle, så fortsätter den gamla traditionen med att träna upp fåglar till sångtävlingar. En sådan duva kan kosta över 450000 kronor. Här hissas burar upp så att fåglarna kan njuta av den svala morgonluften.

Det kostar 7800 kronor att äta i Singapore Flyer – världens högsta pariserhjul. Men då får du egen butler i en kabin med utsikt från 40:e våningen. På mindre än 50 år har den låglänta, ålderstigna brittiska kolonialhamnen förvandlats till en välskött östat.

Unga människor samlas för att titta på film på stranden på Sentosa Island. ”Movies by the beach” är ett försök att få unga att mötas – och kanske gifta sig och få barn. Regeringen är bekymrad över landets låga födslotal och inledde därför år 2002 en kampanj under parollen ”Romancing Singapore”, som inkluderade begivenheter som denna. Privata bolag tog två år senare över programmet.

Kvarlevorna från Vincent Tans farfar grävs upp i skenet från stearinljus, så solens strålar inte skadar de dödas jäl. Regeringen har bestämt att begravningsplatsen Kwong Hou Sua Teochew ska tas bort till förmån för en tågstation. Tan säger att hans familj inte har något emot att flytta farfaderns ben, som nu har kremerats.

Gästarbetare äter en måltid under påvra förhållanden. Arbetarna kommer för det mesta från Filippinerna, Indonesien, Malaysia, Indien och Kina. Cirka 25 procent av Singapores befolkning består av gästarbetare med tillfälliga uppehållstillstånd.

Gästarbetare sover trångt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...