Gigantiska duvor pryder glasmålningen i taket i en möteslokal i Fredens och harmonins palats. Den 62 meter höga pyramiden har ritats av Norman Foster och är öppen för människor från alla trosriktningar.

Galleri: Framtidens stad, Astana

Kazakstans nya storslagna huvudstad Astana vimlar av exotiska byggnader och är oerhört frestande för unga på jakt efter framgång.

28 februari 2012

Kazakstans nya storslagna huvudstad Astana vimlar av exotiska byggnader och är oerhört frestande för unga på jakt efter framgång. Foto: Gerd Ludwig.

På toppen av den alabastervita pelaren – känd som det kazakiska folkets monument – sitter en gyllene samrukfågel. Monumentet lockar turister som dessa etniska kazaker från staden Taraz i södra Kazakstan.

Imponerande blomsterdekorationer på Nursjolboulevarden.

Bajterek reser sig mot den molniga kvällshimlen över promenaden i Astanas centrum. Det 97 meter höga monumentet ska symbolisera den nya huvudstaden och leder tankarna till ett jättelikt träd med ett guldägg i toppen. Enligt en kazakisk myt lägger den heliga samrukfågeln varje år ett guldägg i toppen av ett poppelträd.

Tradition blandas med förnyelse i Kazakstans nya huvudstad, Astana. I Bajterekmonumentet kan beröringen av presidentens gyllene handavtryck sätta igång en uppspelning av Kazakstans nationalsång.

Kazakstans nya huvudstad är imponerande och storslagen. När mörkret faller, skiftar de statliga byggnaderna färg, och stämningen påminner om en nöjespark.

Den brittiske arkitekten Norman Foster är en av många utlänningar som har varit med och formgett staden. Hans lila Khan Sjatir köpcentrum har en sandstrand inomhus och en vågbassäng på översta våningen.

Presidentpalatset liknar en prålig version av Vita huset i Washington.

Huvudkontoret för den kazakiska oljeproducenten KazMunayGas(KMG).

Dansare visar upp sig på ”Fashion club”, ett av de trendigaste ställena i Astana. Klubben är som mest välfylld på helgerna mellan klockan 01:00 och 03:00, då dansgolvet är fullt och luften är tjock med hookah-rök.

En ung brud gör sig redo för en avskedsceremoni i sina föräldrars hem.

En brud flankerad av traditionella dansare väntar på det formella lyftandet av slöjan, så att den överdådiga bröllopsfesten kan börja.

Astanas arkitektoniska stil kan betecknas som eklektisk. Här ser man en rad villor, som ser ut att passa in i vilken amerikansk förort som helst.

Unga vid flodstranden gör det bästa av Astanas korta sommar.

En grupp unga yrkesutbildade spelar kort i en park vid floden. De har liksom tusentals andra flyttat till Astana från provinsen på grund av möjligheterna i den nya huvudstaden. En babyboom har följt på tillströmningen.

Köpcentrumet Khan Sjatirs sluttande marmor-”fot” är oemotståndlig för barnen.

Kazakerna är inte längre nomader. I stället firar de sin kultur på festivaler som denna.

Ett fallfärdigt hem leder tankarna till en svunnen era, då staden som då hette Akmola låg avlägset och isolerat i först det ryska och sedan det sovjetiska imperiet. Många av dessa bostäder av trä och gips har rivits för att göra plats åt moderna höghus som det i bakgrunden.

Läs också

Kanske är du intresserad av...