Historien är översvämmad, men överlever

Tidens lopp var annorlunda på floden. Chang Jiang följde sin egen cykel, medan livet på flodens bräddar gick i historiens och framstegens raska takt. Varje år möttes de båda för­hållningssätten till tiden, naturens och människans, vid Baiheliang. Floden drog sig tillbaka och orden på klipporna framträdde med sina budskap och datum. Så kom våren, snön smälte, vattnet steg och alla vittnesbörd om historiens gång försvann återigen under Chang Jiangs oföränderliga yta.

21 mars 2013

Tidens lopp var annorlunda på floden. Chang Jiang följde sin egen cykel, medan livet på flodens bräddar gick i historiens och framstegens raska takt. Varje år möttes de båda förhållningssätten till tiden, naturens och människans, vid Baiheliang. Floden drog sig tillbaka och orden på klipporna framträdde med sina budskap och datum. Så kom våren, snön smälte, vattnet steg och alla vittnesbörd om historiens gång försvann återigen under Chang Jiangs oföränderliga yta.

Nu när dammen är på plats sjunker vattennivån i Chang Jiang inte alls lika mycket som förr. Numera omges Fuling av en över fyra kilometer lång och nästan 60 meter hög fördämning som ska skydda staden mot vattnet i reservoaren. Baiheliangmuseet är inbyggt i sidan på den väldiga betongmuren. Huang Dejian tar med mig till utkiksgalleriet, där man kan titta ut på den översvämmade klippväggen genom ventiler. Det är som att befinna sig i en dröm. Jag känner igen platser där jag en gång har stått och inskriptioner som jag har tagit på med handen. Fast det är som om de välkända orden fått en ny innebörd: "Klippstoden mitt i floden" och "Floden flyter för evigt". Vad betyder dessa inskriptioner nu när de ligger under 40 meter vatten?

Huang Dejian ler när jag frågar honom om han någonsin känner att han har gått miste om någonting. Det är länge sedan han satt på de kalla klipporna vid Chang Jiang, och överrocken från Folkets befrielsearmé har han också bytt ut. I dag bär han en stilfull grå kostym. Förutom de ständiga telefonsamtalen måste han relatera till både mig och ett kamerateam från den kinesiska tv-stationen CCTV. "Det här klarade de inte vid Assuandammen i Egypten", säger han och tillägger att de egyptiska myndigheterna tvingades flytta fornlämningar från området eftersom de översvämmades. "Det gör mig stolt. Jag känner ingen förlust när jag kommer hit. Jag betraktar det här som en stor framgång. Vi lyckades bygga San Xia-dammen och samtidig skydda Baiheliang." Huang Dejian sätter kurs mot tv-teamet, medan hans telefon ger ifrån sig sin moderna besvärjelse: "Kom igen, kom igen, kom igen!"

Läs också

Kanske är du intresserad av...