Högt pris för välstånd och trygghet?

Singapore är kanske mer än någon annan plats representant för den evigt aktuella frågan: vad är priset för välstånd och trygghet? Är priset för högt om man lever på en plats, som många skulle hävda är ett socialt konstruerat, arbetsfixerat ekorrhjul med ett styrande parti, som gör sitt bästa för att behålla makten, och som stiftar synnerligen stränga lagar, underminerar tryckfriheten, och där graden av ekonomisk genomskinlighet är något diskutabel?

29 juli 2010

Singapore är kanske mer än någon annan plats representant för den evigt aktuella frågan: vad är priset för välstånd och trygghet? Är priset för högt om man lever på en plats, som många skulle hävda är ett socialt konstruerat, arbetsfixerat ekorrhjul med ett styrande parti, som gör sitt bästa för att behålla makten, och som stiftar synnerligen stränga lagar, underminerar tryckfriheten, och där graden av ekonomisk genomskinlighet är något diskutabel? Det sägs på skämt att regeringens förvaltning av livet i Singapore sker på mikroplan och når ända ned till hur vackert Singapore Airlines flygvärdinnor fyller ut sina batikmönstrade uniformer.

Man säger att LKY under årens lopp blivit mildare, men när han anländer till intervjun iförd en blå fritidsjacka och liknar en asiatisk Clint Eastwood, vet man att man bör komma till saken snabbt. I dag är han så kallad ”mentorminister”, och även om det inte är helt klart vad en mentorminister gör, måste man leta länge för att hitta en singaporebo som inte anser att den gamle fortfarande är den verklige ledaren, och att han drar i trådarna bakom kulisserna. LKY, som nu är 86, men vass och osentimental som en rakkniv, bemöter upplysningen om att de flesta av mina frågor kommer från singaporianer med ett leende som verkar säga: Kom an bara. ”I min ålder har jag fått många ägg kastade efter mig.”

Få nu levande ledare har dominerat sitt hemlands nationella historia på samma sätt som LKY har. Han föddes 1923 i en förmögen kinesisk familj och har i hög grad formats av både den brittiska kolonialmentaliteten och den brutala japanska ockupationen, som under 1940-talets mitt krävde 50000 människors liv på ön. Som nyutbildad jurist från Cambridge på 1950-talet gjorde han sig först ett namn som ledare för en vänsterorienterad, antikolonial rörelse. Efter att ha stärkt sin personliga makt i det allt mer inflytelserika People’s Action Party blev LKY Singapores förste premiärminister – en post som han hade i 26 år. I ytterligare 15 år var han seniorminister; hans nuvarande titel som mentorminister infördes, när hans son, Lee Hsien Loong, år 2004 blev premiärminister.

Läs också

Kanske är du intresserad av...