La Belle Seine: En lisa för själen

”Seine är den vackraste boulevarden i Paris”, säger Eric Piel, som är pensionerad chef för psykiatrin på sjukhusen i centrala Paris. Han har i samarbete med läkare, sjuksköterskor, patienter och en arkitekt öppnat en flytande psykiatrisk klinik.

30 juni 2014 av Cathy Newman

”Seine är den vackraste boulevarden i Paris”, säger Eric Piel, som bor på Orion och är pensionerad chef för psykiatrin på sjukhusen i centrala Paris. Jag tänkte: ”Varför skulle inte andra också få lov att prova det, och i synnerhet psykiskt sjuka, som annars aldrig skulle få chansen?”

Han såg framför sig en flytande psykiatrisk klinik: en öppen, men ändå skyddad plats. Läkare, sjuksköterskor och patienter inledde ett samarbete med en arkitekt, och för fyra år sedan sjösattes Adamant – som är byggd med stora glaspartier och glasväggar.

Aggressionerna försvann

Patienterna kommer för att få en kopp kaffe eller en måltid eller för att tala med vårdpersonalen, odla sina konstnärliga intressen eller bara njuta av utsikten. Aggressionerna försvann redan första dagen. Varför? Det är det ingen som vet, säger klinikens direktör, Jean-Paul Hazan. ”Kanske är det för att båten gungar”, föreslår översjuksköterskan Jacqueline Simonnet.

”Tidigare var alla psykiatriska sjukhus undanstuvade”, säger Jean-Paul Hazan. ”Man försvinner in bakom låsta dörrar. Här är allt öppet i stället för slutet. Patienterna är väldigt sjuka, men det har inte förekommit några våldsamma incidenter.” Han är tyst en stund. ”Jag tror också att projektet har förändrat oss andra, men det är svårt att säga exakt på vilket sätt.”

Rum är föränderliga som vatten

I de fyra mullbärsträden på kajen kan man följa årstidernas växlingar. De är gula på hösten, bladlösa på vintern, ljusgröna på våren och mörkgröna på sommaren. En skarv simmar förbi och påminner om vilken stor gåva naturen är. Ljusreflexerna från floden målar prickar på väggarna i de öppna rummen inomhus. Båtens rum är fluide, säger Jacqueline Simonnet, fluide. Glaset suddar ut skillnaden mellan inne och ute.

Det suddar även ut gränsen – i varje fall i överförd betydelse – mellan dem och oss: de marginaliserade psykiskt sjuka och de skenbart normala. ”Vi sitter i samma båt”, säger Gérard Ronzatti, som är arkitekten bakom båtkliniken. Rum är föränderliga som vatten. De förändras med tiden och händelserna.

”Efter revolutionen användes många kloster som fängelser”, berättar han. ”Man kan vara fri eller inspärrad i samma rum.” En byggnad eller ett enskilt rum kan verka begränsande eller befriande, så själen får plats och kanske förflyttar sig utanför. Gérard Ronzatti valde det sistnämnda, när han ritade den flytande kliniken. Adamant är lika vacker och ombytlig som den flod den flyter på.

Artikelserie:

La Belle Seine Seine är mycket mer än bara en flod. Floden är en handelsled, en källa till inspiration för konstnärer och en drömsk kuliss.

I artikelserien ”La Belle Seine” kan du följa med på en resa till Paris och möta de människor vars vardag kretsar runt Seine.

Läs också

Kanske är du intresserad av...