La Belle Seine: Impressionisterna

Impressionisterna flockades runt Seine och målade den i ett dansande färgspel.

30 juni 2014 av Cathy Newman

Impressionisternas Seine

Impressionisterna destillerade dess ljus till ett skimmer av kvicksilver. Claude Monet hade en flytande ateljé på Seine nära Argenteuil. Henri Matisse hade ateljé på Quai Saint-Michel.

Den platta, grå vattenremsa som tidigare konstnärer målade, blev till ett dansande färgspel genom impressionisternas ögon. Deras verk avspeglade inte bara Seines utan världens strömningar. ”Impressionisterna såg världen förändras och målade den på ett sätt som reflekterade denna nya värld”, säger Marina Ferretti.

Den industriella revolutionen hade gjort sitt intåg. Elektriciteten hade hängt upp lysande pärlor mot natthimlen. Bygget av métron i Paris skulle påbörjas. Världens rytm accelererade. ”Utvecklingen var snabb och omväxlande”, förklarar hon. Precis som impressionisternas penseldrag.

Artikelserie:

La Belle Seine Seine är mycket mer än bara en flod. Floden är en handelsled, en källa till inspiration för konstnärer och en drömsk kuliss.

I artikelserien ”La Belle Seine” kan du följa med på en resa till Paris och möta de människor vars vardag kretsar runt Seine.

Läs också

Kanske är du intresserad av...