La Belle Seine: På flodens botten

Nästan varje morgon klockan nio hoppar dykare från Paris brandkår ned i Seine och simmar runt Île de la Cité.

30 juni 2014 av Cathy Newman

I vattnet runt den tårformade ön mitt i floden mitt i Paris söker dykarna genom bottnen och hittar cyklar, bestick, mobiltelefoner, gamla mynt, krucifix, skjutvapen och vid ett tillfälle ett museiföremål: en romersk dräktnål.

De älskande vid Seine

Vid Pont des Arts, där kärlekspar sätter upp hänglås med sina namn på – den 8 juni i år kollapsade en del av brons räcke under tyngden av alla lås – bärgar de nycklar kastade i vattnet av paren, som genom sin handling vill försäkra sig om att kärleken ska bestå.

Längre uppför floden vid bron Pont Neuf, som ligger nära Justitiepalatset, där skilsmässor beviljas, hittar de vigselringar, som kastats i floden, när den eviga kärleken trots allt har visat sig vara av mer flyktig karaktär.

Seine är Paris pulsåder, och därför hittar man lämningar från människor och deras relationer i den. Floden har fungerat som transportled, vallgrav, vattenkälla, kloak och tvättbalja. Dess lopp är krökt som en sabel och delar staden i vänstra och högra stranden. Den vänstra var historiskt sett bohemernas, och den högra aristokraternas, men denna uppdelning har med tiden urlakats.

Frankrikes kompass

På Île de la Cité, framför Notre Dame, finns en kompassros av brons infälld i gatan, och från denna point zéro mäts alla avstånd från Paris. Seine är stadens mittpunkt, dess flytande hjärta. ”För parisarna är Seine en kompass, som alltid anger var de är”, säger konsthistorikern Marina Ferretti.

Den är också, som fransmännen säger, fluide, ”flytande”, i direkt och överförd betydelse. Överlämna dig åt det föränderliga, och flyt med strömmen, viskar den. Inget förblir detsamma. Det tjänar inget till att be Seine att ligga stilla. Då skulle den inte längre vara en flod.

Seine förändras efter tidpunkten på dagen och årstiderna. Dess strömmar för med sig livets och dödens driv- och vrakgods – borttappade leksaker, vilsekomna ballonger, cigarettfimpar (Gauloises, så klart), tomflaskor och ibland ett lik – och virvlar, piskar och spolar det förbi Paris monumentala arkitektur. Man kan inte kliva ned i samma flod två gånger, säger Herakleitos. Floder är fluide.

Artikelserie:

La Belle Seine Seine är mycket mer än bara en flod. Floden är en handelsled, en källa till inspiration för konstnärer och en drömsk kuliss.

I artikelserien ”La Belle Seine” kan du följa med på en resa till Paris och möta de människor vars vardag kretsar runt Seine.

Läs också

Kanske är du intresserad av...