Spektakulär tillväxt i Lagos i Nigeria

Trots utbredd korruption och en terrororganisation som sprider skräck och fasa är Lagos en afrikansk framgångshistoria. Lagos sjuder nämligen av entreprenöranda och ekonomisk optimism, som har gjort Nigeria till Afrikas rikaste land.

15 januari 2015

Lagos är optimisternas stad

”Be very rich" har i det närmaste blivit Lagos valspråk. I kontinentens ledande storstad, som vimlar av ekonomiska lycksökare, är det som om allt är möjligt. Någon turism finns i stort sett inte – man reser till Lagos enbart för att göra affärer – och ändå är det en förunderligt inbjudande plats, en storstad befolkad av optimister.

Nigerias två sidor: Terrorister och driftiga entreprenörer

Den islamistiska extremistgruppen Boko Haram hör precis som Lagos lycksökare hemma i Nigeria. Det enorma västafrikanska landet bjuder alltså på en uppsjö av driftiga entreprenörer såväl som fattigdom, förtvivlan och våld.

Lagos är ett mirakel

Stadens ekonomi galopperar framåt, även om den hämmas av samma inkompetens i landets regering som låter terrorismen frodas. En stad av mindre format skulle varit lamslagen, vilket gör Lagos i sig till ett litet mirakel.

Läs: Afrikas framgångshistoria

Möt Nigerias driftiga entreprenörer, och upplev stadens puls inifrån i hela artikeln från National Geographic nummer 1/15 här:

OBS! Du måste ha en profil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara ett ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...