Stadens triumf

En kväll i mars håller Harvardekonomen ­Edward Glaeser en föreläsning på London School of Economics för att föra fram just denna synpunkt och för att berätta om sin nya bok, Triumph of the city. Edward Glaeser talar extremt fort och bjuder på många anekdoter och massor av information.”Det finns inga fattiga urbaniserade länder och inga rika länder som enbart består av landsbygd”, säger han. En massa namn på länder, alla ordnade efter bruttonationalprodukt och urbaniseringsgrad, visas på bildskärmen bakom honom.

9 december 2011

En kväll i mars håller Harvardekonomen Edward Glaeser en föreläsning på London School of Economics för att föra fram just denna synpunkt och för att berätta om sin nya bok, Triumph of the city. Edward Glaeser talar extremt fort och bjuder på många anekdoter och massor av information.

”Det finns inga fattiga urbaniserade länder och inga rika länder som enbart består av landsbygd”, säger han. En massa namn på länder, alla ordnade efter bruttonationalprodukt och urbaniseringsgrad, visas på bildskärmen bakom honom.

Mahatma Gandhi hade fel, säger Edward Glaeser; Indiens framtid ligger inte i landets byar utan i Bangalore. Bilder av Dharavi, Bombays största slum, och av Rio de Janeiros slumområden, de så kallade favelas, dyker upp på skärmen och försvinner igen. För Edward Glaeser utgör de exempel på urban livskraft, inte på nöd och elände.

Fattiga dras till städerna för att det är där pengarna finns, säger han, och det produceras mer i städerna eftersom ”avstånden mellan människor är minimala”. Då sjunker kostnaderna för transporter av varor, människor och idéer.

Enligt Edward Glaeser är den pulserande storstadens hjärta börsen på Wall Street, i synnerhet handelsgolvet, där miljonärer avstår från stora kontor för möjligheten att arbeta i ett öppet informationsflöde.

”De väljer kunskap framför plats. Det är exakt vad den moderna staden handlar om”, säger han. Framgångsrika städer ”mångdubblar fördelarna på kunskapsområdet” genom att göra det möjligt för människor att lära sig saker av varandra. I städer med en högre genomsnittlig utbildningsnivå får även personer utan utbildning högre lön. Det är ett exempel på ”överföring av mänskligt kapital”.

Denna överföring fungerar bäst vid personlig kontakt. Ingen ännu uppfunnen teknik kan mäta sig med de fruktbara slumpartade möten som städerna har bidragit med ända sedan antikens Rom. Dagens teknik kan inte heller förmedla alla de ansiktsuttryck och gester som hjälper oss att kommunicera, till exempel när våra åhörare får något glasartat i blicken när vi pratar för fort.

Läs också

Kanske är du intresserad av...