Tio platser du måste besöka 2016

RESEGUIDE: OS i Rio, verklighetens ”Djungelboken” och Afrikas bäst bevarade hemlighet. Här är tio destinationer du inte får missa att besöka under 2016.

12 januari 2016 av Anna Dora

10. SAN SEBASTIAN, SPANIEN

Varför ska du åka dit? Den nordspanska staden San Sebastian delar i år titeln som Europas kulturhuvudstad med Wroclaw i Polen. Kuststaden är rik på kultur, kulinariska upplevelser och fina stränder. Pröva de läckra pinxtos, som är Baskiens svar på tapas, eller avnjut ett glas med något svalt på någon av de många barerna i den gamla stadsdelen Parte Vieja. Gå en tur längs den vita strandpromenaden, där du soliga dagar kan njuta av utsikten över berget Urgull och låta dig fascineras av de tjusiga strandvillorna längs kusten.

Vad finns det mer att uppleva? San Sebastian ligger i den baskiska provinsen Gipuzkoa och är bara en av Baskiens många spännande städer. Utforska de båda andra baskiska provinserna Álava och Biscaya, som bjuder på mysiga, gamla städer såväl som på modern konst och arkitektur. Upplev bland annat Bilbao i Biscayaprovinsen, där du kan besöka det berömda Guggenheimmuseet eller koppla av med en kopp kaffe på den berömda Plaza Nueva medan du studerar folklivet.

**## 9. RIGA – LETTLAND

Varför ska du åka dit? I år är det 25 sedan järnridån föll, och den tidigare kommunistiska staden Riga är i dag en förförisk huvudstad, som bjuder på fantastisk kultur, ny infrastruktur och modern arkitektur. Utforska barerna i Rigas gamla stad, pröva den traditionella lettiska pajen sklandrausis på någon av Rigas många spännande serveringar eller ta dig upp i Sankt Peterskyrkans torn för att få en fantastisk utsikt över staden.

Vad finns det mer att uppleva Känner du att du behöver en paus från det tjusiga Riga? Då kan du fundera på det baltiska paradiset Jürmala. Staden är känd för sin fina strand, trolska björkskog och strandpromenaden Jomas, som kantas av fina lokala butiker och kaféer.**

**## 8. MARSEILLE – FRANKRIKE

Varför ska du åka dit? I år arrangerar Frankrike Europamästerskapet i fotboll, och är du fotbollsentusiast är du säkert redan angelägen om att komma dit. En av evenemengets värdstäder är Frankrikes pärla Marseille. Staden är definitivt värd ett besök – även efter att matcherna blåsts av.

På bara några år har Marseille utvecklats från en socialt belastad hamnstad till en jordnära och levande stad fylld med en rik kultur och en maritim hamnstämning. Njut av den fantastiska utsikten över havet, strosa på fiskmarknaden i den gamla hamnen eller besök marknaden vid Noailles, och låt dig sugas in i en annan värld. Du kan köpa färgstarka textilier, kryddor och exotiska råvaror.

Vad finns det mer att uppleva? Marseille har otaliga aktiviteter att bjuda på, men skulle du ändå vilja fortsätta din resa kan du besöka Cannes, som till skillnad från det jordnära Marseille präglas av glamour, lyx och festligheter. Vill du koppla av i solen har du möjlighet att göra det på de fina stränderna Plage du Midi och Plage de la Bocca.**

**## 7. HAKODATE - JAPAN

Varför ska du åka dit? Hakodate är en hamnstad, som ligger på ön Hokkaido i norra Japan. Förra året utsågs Hakodate till Japans mest attraktiva stad – och det förstår man! Hakodate bjuder nämligen på storslagen natur, kulinariska upplevelser och historiska sevärdheter. Testa bland annat en glass gjord av bläckfiskbläck eller upplev solnedgången från berget Hakodate. Under 2016 blir det lättare att besöka staden, för i slutet av mars invigs en helt ny järnväg, som går direkt mellan Tokyo och Hokkaido.

Vad finns det mer att uppleva? Hokkaido är rikt på oförglömliga upplevelser för friluftsentusiaster. Ön, som är näst störst av Japans huvudöar, bjuder på aktiva vulkaner, utmanande vandringsleder och vackra snölandskap. På vintern kan du susa nedför bergssidorna på skidor, och på sommaren kan du ge dig ut på öns berömda vandringsleder, som hör till jordens vackraste.**

6. PERIYAR NATIONALPARK – INDIEN

Varför ska du åka dit? Under våren återuppstår Rudyard Kiplings klassiker ”Djungelboken” som en spelfilm med allt vad det innebär av imponerande datoreffekter och Hollywood-spektakel. Inget slår dock verkligheten, så vill du uppleva ”Djungelboken” på riktigt, rekommenderar vi att du beger dig till nationalparken Periyar i den indiska delstaten Kerala. Där kan du på nära håll få uppleva bisonoxar, vildsvin och sällsynta apor och gå på upptäcktsfärd i fantastiska kryddträdgårdar och gigantiska teplantager.

Vad finns det mer att uppleva? Du kommer aldrig att bli uttråkad i delstaten Kerala. Skulle du tröttna på det lite enklare livet i djungeln, kan du fly till den idylliska stranden i Varkala, som ligger vid foten av en hög klippa. En tur upp bland kullarna i Munnar är också ett måste. Där kan du ostörd vandra genom teplantager och vattenfall. Saknar du kultur, kan du gå på upptäcktsfärd i Keralas pulserande huvudstad Trivandrum, som har allt från viktorianska museer till hindutempel.

**## 5. TEHERAN - IRAN

Varför ska du åka dit? Irans huvudstad Teheran är känd för att vara Irans hjärta och själ. Efter att Iran förra året ingick ett avtal om kärnteknik har förhållandet till västvärlden förbättrats. Omvärlden har börjat få upp ögonen för Teheran och dess blomstrande kultur. Besök en av stadens livliga basarer, ta en lur under ett körsbärsträd i en park eller låt dig inspireras av modern konst på något av de många konstgallerierna.

Vad finns det mer att uppleva? Iran har flera olika klimatzoner och har därför en varierad kultur och olikartade landskap. Vill du slippa undan det pulserande storstadslivet i Teheran, kan du i stället fördjupa dig i kulturarven från Persiens storhetstid. Besök bland annat Farsprovinsen, där det persiska imperiet frodades under den akemenidiska dynastin från 500-talet före Kristus.

Föredrar du naturupplevelser framför historieböcker är Badab-e Surt i norra Iran värt ett besök. Badab-e Surt är ett spektakulärt och unikt landskap, som med sitt färgrika stenlandskap och varma källor påminner om en målning av Salvador Dalí.**

**## 4. VILTRESERVATET MOREMI - BOTSWANA

Varför ska du åka dit? Botswana har på senare år upplevt ett otroligt ekonomiskt uppsving, och till skillnad från i grannländerna har befolkningen lyckats skydda de otroliga naturområdena. År 2016 kan Botswana fira 50 år av självständighet, så varför inte åka dit och delta i festligheterna? Du kan ju börja med att utforska viltreservatet Moremi – ett av de finaste och bäst bevarade naturreservaten i hela Afrika. Upplev vilda lejon på Chief’s Island, se flodhästar och krokodiler på Third Bridge eller besök Mboma Island för att se geparder och flodhästar på nära håll.

Vad finns det mer att uppleva Utöver safariupplevelser i viltreservatet Moremi, kan du i närheten av nationalparken få inblick i det lokala botswanska livet i landets största stad, Gaborone. Trots att det är en huvudstad är det en avslappnad och jordnära stad, där saker och ting får ta sin tid. Upplev en afrikansk marknad, där man kan köpa allt från hårförlängningar till färska grönsaker, eller utforska hur människor lever och bor i Gaborones olika kvarter.**

**## 3. KOROR - PALAU

Varför ska du åka dit? För att det kanske snart är för sent! Koror är huvudstad i öriket Palau, som ligger 500 kilometer öster om Filippinerna, och består av sex ögrupper med sammanlagt mer än 300 vulkaniska öar. På grund av klimatförändringarna står Palaus existens inför stora utmaningar. Havsnivån stiger, korallreven försvinner och det är svårt att kontrollera rovfisket, som skadar både havsbottnen och dess fauna. Ska du hinna besöka Paula kan det vara en bra idé att ta sig dit i år.

Huvudstaden Koror ger dig möjlighet att uppleva de flesta av statens många turistverksamheter som att snorkla på korallrev, dyka med hajar eller att ta en båt till Milky Way, där du kan få ett naturligt gyttjebad, som sägs få dig att se tio år yngre ut. Föredrar du att stanna på fastlandet finns det rikligt med trevliga restauranger, butiker och museer.

Vad finns det mer att uppleva Man kan även utforska många av de andra öar som hör till Palau. Bland annat kan man paddla kanot till Rocks Islands eller besöka korallön Peleliu, där ett stort slag mellan USA och Japan utkämpades under andra världskriget.**

**## 2. TRINIDAD - KUBA

Varför ska du åka dit? Efter att USA för ett år sedan normaliserade förhållandet till Kuba är det många som fruktar att Kubas autentiska charm kommer att försvinna. I år borde du därför resa till Kuba innan landet blir för påverkat av sin amerikanska granne.

Besök staden Trinidad för en genuin kubansk upplevelse, där de stenlagda gatorna fortfarande trafikeras av hästdragna vagnar. Gå vilse i den gamla staden och upplev hur kubanska familjer umgås på gatan kring ett parti domino. Koppla av på ett kafé vid det vackra torget Plaza Mayor och låt öronen smekas av kubanskt gitarrspel och sång.

Vad finns det mer att uppleva? Det finns otaliga spännande naturområden i närheten av Trinidad. Besök bland annat de vackraste paradisstränderna längs Karibiska havet, ta en ridtur genom det kubanska landskapet, simma i ett springvatten vid Salto del Caburní eller fotvandra genom Parque el Cubano.**

1. RIO DE JANEIRO - BRASILIEN

Varför ska du åka dit? Rio de Janeiro är känd för sin färgsprakande karneval och sina idylliska stränder. I år är det dock idrott som dominerar Brasiliens näst största stad. Under parollen: ”Lev ut din passion” är staden nämligen värd för sommarens olympiska spel. Så man kan nog förvänta sig att den redan utåtriktade staden kommer att explodera i fest och färg.

Vad finns det mer att uppleva? Är du ingen större sportentusiast eller om du fruktar att staden ska bli en turistfälla under OS, borde du ändå överväga ett besök. Du kan bland annat beundra den berömda Kristusfiguren på Corcovadoberget, som år 2007 utsågs till ett av världens sju underverk, gå på upptäcktsfärd i de närbelägna och spektakulära nationalparkerna eller låta dig förföras av musik i form av samba och bossa nova, som uppfanns i staden.

Läs också

Kanske är du intresserad av...