Uppochnedvända världen

Var hamnar man om man gräver sig ner genom jordklotet?

10 november 2009

Alla barn har nog vid något tillfälle frågat sig: Var hamnar man om man gräver sig ner genom jordklotet? (Tankeexperimentet förutsätter såklart att man överlever värmen i jordens inre.)

På våra breddgrader är det ofta ”Kina” man gräver sig ner till. En titt på en antipodisk världskarta, som visar jordklotets motstående punkter, avslöjar dock att en nordeuropé skulle dyka upp någonstans i Stilla havet. Om en sandlådefantast i Kina skulle försöka sig på uppgiften att gräva sig rakt ner i marken skulle han med lite tur hamna någonstans i Chile.

Ordet ”antipod” kommer från grekiskan och betyder ”som har motvända fötter”. Det har att göra med en gammal europeisk vanföreställning om att människor som bodde söder om ekvatorn hade fötter på huvudet. Kanske hade det varit mer logiskt att tänka sig dem med fenor på skallen. Över 70 procent av jordklotet täcks nämligen av hav, så de flesta platser på norra halvklotet befinner sig på motsatta sidan av vattenområden.

Termen antipod har gett namn åt en grupp obebodda klippöar i södra Stilla havet, Antipodöarna. De upptäcktes av engelska sjömän år 1800 och fick sitt namn eftersom de ligger diametralt motsatt Greenwich i London.

Läs också

Kanske är du intresserad av...