Varför finns det en ö som heter Kaffeklubben??

I norra Grönland finns en ö som heter Kaffeklubben. Varför heter den så?

Kaffeklubbens Ø (grönländska: Inuit Qegertaat) är en liten ö som ligger utanför Peary Lands nordkust på norra Grönland. Ön är världens nordligaste landområde (om man inte räknar med en mindre sandbank vid namn Oodaaq, som ligger aningen längre norrut).

Kaffeklubbens Ø upptäcktes sannolikt år 1900 av den amerikanske polarforskaren Robert Peary. Först att stiga i land på ön var emellertid den danske geologen och polarforskaren Lauge Koch. Åren 1920–23 stod han i spetsen för den så kallade jubileumsexpeditionen, som firade Hans Egedes ankomst till Grönland år 1721, och valde att uppkalla ön efter en kaffeklubb på Mineralogisk Museum i Köpenhamn.

Av andra namn med en historia i området kan nämnas Independence fjord, som heter så för att Robert Peary såg den första gången på USA:s självständighetsdag den 4 juli år 1892. Kap Morris Jessup på Peary Lands nordspets är uppkallad efter en amerikansk bankman som stöttade polarexpeditioner, och en gammal tradition att uppkalla områden efter kungligheter har gjort att det på Grönland bland annat finns platser vid namn Kronprins Christian Land, Kong Frederik VIII Land och Dronning Louise Land.

Läs också

Kanske är du intresserad av...