1 500 år gammal tidskapsel hittad i Wales

48 gravar med intakta skelett har hittats i Wales. Fyndet kan ge en unik inblick i hur livet såg ut i landet under och efter det romerska styret.

26 maj 2016 av Nanna Apergis

Ett fantastiskt fynd av betydelse för nationen. Så beskriver experterna fyndet av en gravplats från 500-talet i nordöstra Wales.

Området är annars känt för jord med mycket lågt pH-värde och de flesta arkeologiska fynden är därför oftast i mycket dåligt skick. Men på denna gravplats är allt välbevarat – till och med de minsta benen i skelettens händer och fötter.

"Att hitta en gravplats som fortfarande är i så gott skick är som att finna en tidskapsel som ett lokalsamhälle lämnade kvar åt oss för 1 500 år sedan", säger Iwan Parry från Archeolog Brython Archaeology.

Det romerska arvet

Norra Wales har en blodig historia. De första århundradena e.Kr. angrep och ockuperade romarna området gång på gång och drev invånarna på flykt. Med tiden lyckades nordeuropéerna dock återerövra landet och år 410 e. Kr. lämnade de sista romarna Wales.

Experterna har daterat gravplatsen till perioden precis efter romarnas avresa och fyndet kan kasta ljus på hur mycket det romerska arvet påverkat Wales utveckling därefter.

Nu levande släktingar

Både skelett och konst från gravplatsen ska nu analyseras och forskarna hoppas att det kan ge en mycket djupare och grundligare förståelse för de människor som levde i Wales precis efter romarnas ockupation – deras hälsa, vad de åt, samt hur och när de dog, förklarar Iwan Parry och fortsätter:

"Kanske kan vi till och med ta reda på om det idag lever folk som stammar direkt från dem."

Läs också

Kanske är du intresserad av...