De falska dörrarna

Den nyupptäckta gravplatsen för Shendwa har en falsk dörr med skrivtecken, som visar hans namn och titlar, en vanlig fornegyptisk bön och en bild av den döde vid ett offerbord (bilden till vänster).”Den dödes själ anses gå genom kroppen via den falska dörren”, säger Abdul Hakeem Karar.På samma sätt som hans far visas i sin grav sitter den kunglige skrivaren Khonsu vid ett offerbord, som målats på en falsk dörr i hans gravkammare (bilden till höger).

14 juli 2010

Den nyupptäckta gravplatsen för Shendwa har en falsk dörr med skrivtecken, som visar hans namn och titlar, en vanlig fornegyptisk bön och en bild av den döde vid ett offerbord (bilden till vänster).

”Den dödes själ anses gå genom kroppen via den falska dörren”, säger Abdul Hakeem Karar.

På samma sätt som hans far visas i sin grav sitter den kunglige skrivaren Khonsu vid ett offerbord, som målats på en falsk dörr i hans gravkammare (bilden till höger).

Anhöriga och präster har besökt graven och ställt mat och dryck på ett verkligt offerbord (visas inte), som hittades vid sidan av den falska dörren. Enligt tron nådde gåvorna från bordet fram till Khonsu via den falska dörren.

Detta arrangemang ”gjorde att han höll kontakten med sina anhöriga”, säger Abdul Hakeem Karar. ”De gav honom mat och förnödenheter för hela resan genom livet efter detta.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...