Fredens symbol

För 50 år sedan marscherade de första demonstranterna för fred. De hade med sig en symbol, som med tiden kom att bli universell.

6 november 2009

En regnig påsk för 50 år sedan inledde en grupp demonstranter en fyradagarsmarsch från London för att uppmärksamma den nystartade kampanjen mot kärnvapen. En ny rörelse behöver en ny symbol, så demonstranterna bar skyltar med en enkel logo, som sedan dess blivit den globala symbolen för fred.

Tecknet är varken fotavtrycket från en duva eller en kyckling, som kritiker har hävdat. Konstnären Gerald Holtom, som designade symbolen, använde semaforer, som är ett signalsystem baserat på två flaggor. Symbolen kombinerar initialerna i nuclear disarmament (kärnvapennedrustning), även om han senare sade att den även representerade honom själv med armarna utslagna i förtvivlan.

Fullt medvetet har ingen ansökt om upphovsrätt till tecknet, och det har använts till allt från krigsprotester till cigarettreklam. Den lätt igenkännbara symbolen är även lätt att rita fel – utelämnar man det mittersta benet, blir fredstecknet till logon för Mercedes-Benz.

Läs också

Kanske är du intresserad av...