Galleri: Himmelska fridens torg spökar än efter 25 år

Två kända fotojournalister, tillika enäggstvillingar, bevittnade den hoppfulla demonstrationen och dess våldsamma efterspel. Läs deras historia och se de gripande bilderna i galleriet nedan.

6 juni 2014 av Eve Conant

David Turnley var i Paris, när han blev uppringd. Hans bror, Peter, var i Peking för att bevaka den sovjetiske ledaren Mikhail Gorbatjovs besök i Kina, men följde samtidigt en annan, mer spännande nyhetsutveckling. En liten grupp studenter hade gått ut på gatorna för att demonstrera på Himmelska fridens torg – och de växte snabbt i antal.

”Jag tror att något är under uppsegling här”, sade Peter till sin bror. Du måste vara med och bevaka det, uppmanade Peter honom.

Det som hade börjat med en handfull studenter ”utvecklades snabbt till 10000 och ett par dagar senare till en miljon”, minns Peter, och alla demonstrerade de för större politisk och personlig frihet. År 1989 var ett år med historiska förändringar i etablerade politiska system som Sovjetunionen och Sydafrika, och de kinesiska studenterna ville bli en del av det.

David flög dit för att delta i bevakningen av händelserna, och när han gick runt bland de en miljon eller fler demonstranter som snabbt fyllde Himmelska fridens torg, ”kunde man känna en känsla av upphöjd gemenskap”, säger han. ”Det var euforiskt.”

Euforin varade dock inte länge. Folkets befrielsearmé ställde upp utanför staden. Fotograferna följde några av studenterna, när de mötte de militära konvojerna för att enträget be dem att inte lägga sig i. När armén efter en tid slog till var David och Peter på plats och fotograferade de brutala händelserna och den utbredda rädsla som följde.

Båda har fotograferat många av världens krig och revolter under de senaste 30 åren, men Himmelska fridens torg sticker ut som något som berörde dem djupt, både yrkesmässigt och personligt. De säger båda att de känner sig hedrade av att ha fått bevittna de studerandes mod på Himmelska fridens torg, och att det fortfarande präglar dem 25 år senare.

”Dessa händelser var betydligt större än någon enskild människas verk”, säger Peter. ”Jag glömmer aldrig hur nedslående händelserna på Himmelska fridens torg kändes i hjärtat. Än i dag kan jag känna ärren efter det som hände den gången.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...