Egyptens chefsarkeolog, Zahi Hawass (till höger), rådgör med DNA-experter, efter att de har tagit prover av benvävnad från en av de mumier som hittades i graven KV35 i Konungarnas dal.

Galleri: Tutankhamun och hans familj

DNA-analyser avslöjar sanningen om den unge kungens släkt och ger nya insikter om hans alltför tidiga död.

27 september 2010

DNA-analyser avslöjar sanningen om den unge kungens släkt och ger nya insikter om hans alltför tidiga död. Foto: Kenneth Garrett

Konungarnas dal ligger dold i ökendalarna väster om Nilen. Förr i tiden betraktades det som en avsides plats och man begravde Tutankhamun och hans kungliga släktingar där, men i dag flimrar ljuset från Luxors förorter inte långt därifrån.

En cirka 110 kilo tung kista av massivt guld skyddade kungens balsamerade kropp.

Den innersta kistan i ett miniatyrset med allt mindre kistor från Tut­ankh­amuns grav bär Tejes namn. Inuti låg en hårlock (i nedersta asken), kanske som minne av en älskad farmor.

Ett balsamerat foster från minst åttonde månaden låg i Tutan­kh­amuns grav tillsammans med ett mindre och skröpligare. Det ena eller båda kan ha varit döttrar till faraon.

När grav KV21 hittades 1817, låg det två välbevarade kvinnliga mumier i den. Senare slet vandaler dem i stycken. De DNA-prover som tagits hittills tyder på att den mumie som nu saknar sitt huvud, kan ha varit mamma till i varje fall det ena av de båda fostren från Tutankhamuns grav. I så fall är hon sannolikt Ankhesenamun, dotter till Akhenaton och såvitt man vet Tutankhamuns enda hustru.

Ett skrin med elfenbenssidor, som också härrör från Tutankhamuns grav, visar honom tillsammans med sin älskade drottning. Nya rön om hans hälsa tyder på att han förmodligen var tvungen att använda den stav han står med som krycka.

Bland de kvarlevor som hittades i graven KV35 fanns en oidentifierad mumie, som hittills varit känd enbart som ”den äldre damen”. DNA-analyser har nu identifierat denna kungliga skönhet som Amenhotep III:s hustru, Teje, som var dotter till de icke-kungliga makarna Yuya och Tuyu, som 1905 hittades i sin egen oförstörda gravkammare, KV46.

Tutankhamuns farmor, Teje, balsamerades med vänster arm böjd över bröstet – vilket tolkas som en drottnings begravningsställning. Statyn av henne från templet i Karnak visar henne också med vänster arm böjd.

Amenhotep III har nu ­identifierats som Tutankhamuns farfar. Han regerade med pompa och ståt för cirka 3400 år sedan, och hans mumie begravdes med en stor mängd gravgåvor. Flera hundra år senare försökte präster skydda de kungliga mot gravplundrare genom att linda in mumierna i nytt linne och återbegrava dem gruppvis.

År 1898 hittades Amenhotep III:s kropp gömd tillsammans med mer än ett dussin andra kungliga i graven KV35, som var avsedd för hans farfar, Amenhotep II.

Vem som var far till Tutankhamun har länge varit en gåta. En av kandidaterna är den kätterske faraon Akhenaton, som vände de vanliga gudarna ryggen och i stället tillbad en enda gud.

År 1907 upptäckte man i Konungarnas dal en illa tilltygad mumie i en liten grav, KV55, som innehöll ett virrvarr av gravgåvor, som kan kopplas till olika kungar och drottningar från slutet av den artonde dynastin. De kungliga epiteten på den vanställda kistan tydde på att kroppen inuti kanske var Akhenaton. DNA-analyser bekräftar nu att mumien är son till Amenhotep III och drottning Teje – som vi vet var föräldrar till Akhenaton – som var far till Tutankhamun.

Enligt DNA-analyserna är denna mumie, som är känd som ”den yngre damen”, både helsyster till mumien från KV55 (som sannolikt är Akhenaton) och mamma till hans barn, Tutankhamun. Incest var inte ovanligt i de egyptiska kungafamiljerna.

De historiska källorna berättar att Akhenaton var gift både med den berömda Nefertiti och en kvinna vid namn Kiya (nästa bild), men ingen av dessa båda kvinnor omtalades någonsin som hans syster. ”Den yngre damen” är sannolikt en av de fem kända döttrarna till Amenhotep III och Teje.

Den berömde faraon var resultatet av en relation mellan två syskon. Det har nu visat sig att han hade medfödd klumpfot och led av en skelettsjukdom, som måste ha gjort det smärtsamt att gå. Inavel kan ha orsakat missbildningen och till och med förhindrat att han fick en avkomma med sin hustru, som sannolikt var hans halvsyster.

Oavsett vilka åkommor Tutankhamun kämpade med i sitt liv, lämnade han efter sig en bild av strålande perfektion – hans gravmask av guld, som dåtidens egyptier betraktade som ett förkroppsligande av gudarna, har blivit en världsberömd symbol.

Läs också

Kanske är du intresserad av...