Huvklädda bödlar fyller jämnt

Den 24 december 2015 är det 150 år sedan det rasistiska brödraskapet Ku Klux Klan bildades i orten Pulaski i den amerikanska delstaten Tennessee. Läs deras fasansfulla historia här.

17 december 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Det är inte bara Jesus Kristus som firar födelsedag den 24 december. Det gör även det amerikanska rasistiska brödraskapet Ku Klux Klan, som har 150 år på nacken 2015.

Ärligt talat är det dock inte mycket att fira.

För medan Jesus predikade kärlek och förlåtelse, har medlemmarna av den högernationalistiska organisationen sedan 1865 predikat hat och straff mot USA:s svarta befolkning.

Vi synar de huvklädda klanmedlemmarnas historia i sömmarna och ger dig en överblick över Ku Klux Klans föga hedervärda historia.

## 1865 Ku Klux Klan grundas den 24 december av sex unga män i orten Pulaksi i Tennessee. Till en början ville brödraskapet bara roa sig och ställa till med ofog, när de iförda långa dräkter och masker red runt och skrämde människor i orten.

## 1867–70 Den tidigare sydstatsgeneralen George W. Gordon gör Ku Klux Klan till en kamporganisation.

Som klanmedlem är man nu förpliktigad att kämpa för att ge Söderns människor (läs: alla vita) deras rättigheter tillbaka. Ku Kluxerna måste svära på att de är ”anhängare av den vite mannens styre” och att de är ”emot negrernas likaställning”.

Den nya organisationen och mystiken kring Ku Klux Klan får tusentals frustrerade sydstatare att gå med och 1868 sägs organisationen ha 550000 medlemmar.

Ku Klux Klan ombildades från en social klubb till en kamporganisation, och maskerade ryttare red ut i natten för att terrorisera frigivna svarta såväl som vita “nigger lovers”. Oskyldiga familjer överfölls i sina hem, piskades och lynchades.

## 1871–73 Kongressen i Washington driver igenom Ku Klux-lagen, som förbjuder maskering i grupper och – inte minst – ger medborgarna möjlighet att driva sin sak i federala domstolar, om de hindrats från att utnyttja sin rösträtt.

Militär sätts in mot de rättighetskränkande klanmedlemmarna, och snart går organisationen på knäna.

## 1915–1925 Ku Klux Klan återuppstår efter 40 års dvala – denna gång ledda av William Joseph Simmon. Klanens nye ledare utsåg sig själv till ”kejserlig trollkarl” och införde bland annat korsbränningar (starkt inspirerad av filmen ”Birth of a Nation”) och de ökända vita huvorna.

Ku Klux Klans popularitet växer ständigt, och 1924 når medlemsantalet oroväckande fyra miljoner. När William Joseph Simmons efterträdare, ”stordraken” D.C. Stephenson, året därpå fängslas för mord, tynar klanen bort.

## 1960-talet Ku Klux Klans tredje uppblomstring sker i kölvattnet på medborgarrättsrörelsen ledd av Martin Luther King och Malcolm X. Klanen återgår nu till den gamla terrorverksamheten med mord på medborgarrättsaktivister.

## I dag I dag har Ku Klux Klan i det närmaste lösts upp i nynazistiska fraktioner, som bekämpar varandra inbördes. Ku Klux Klan försöker bli av med sin gammaldags image med de vita dräkterna och brinnande träkorsen, och i dag kan även kvinnor och katoliker bli medlemmar.

Det finns just nu 160 aktiva Ku Klux Klan-avdelningar i USA enligt organisationen Southern Poverty Law Center. Du kan se den interaktiva kartan i större storlek här.

Läs också

Kanske är du intresserad av...