Jacques Cousteau – havsforskaren över alla

I juni 2010 skulle kapten Jacques-Yves Cousteau ha fyllt 100 år.

11 maj 2010

Jacques Cousteau blev ansedd i hela världen som en av pionjärerna inom havsforskningen och som en visionär människa, som har satt fart på fantasin hos oss alla. Medan vi satt klistrade vid tv:n gav hans spännande och äventyrliga liv oss bättre insikt i och uppskattning av den tysta världen i havsdjupet.

”Havet är allt. Det täcker 70 procent av jorden. Det är en oändlig öken, där människan aldrig är ensam, för man kan känna livet röra sig på alla sidor. Havet är bara det konkreta uttrycket för ett överjordiskt och vidunderligt liv. Där är jag fri!”

Så kände han, den franske kaptenen, upptäcktsresanden, uppfinnaren, ingenjören, naturforskaren, poeten och profeten. Jacques-Yves Cousteau vände sig till National Geographic Society första gången 1950. Då var han känd bara som filmare och en av uppfinnarna av den så kallade aqualungan – en andningsapparat för undervattensbruk som revolutionerade scubadykningen.

Jacques Cousteau sökte stöd för en världsomspännande expedition. Han samarbetade med flera vetenskapsinstitutioner i Frankrike, och han hade ett fartyg vid namn Calypso (uppkallad efter en havsnymf i Odysséen), som tjänat som minröjare under andra världskriget. Jacques Cousteau hade byggt om fartyget till en modern, havsgående forskningsfarkost.

Det var något fascinerande med denne orimligt slanke fransman med det breda leendet och de stora, fängslande ögonen. ”Il faut aller voir,” sade han ofta. ”Man måste ut och se det.” Så National Geographic gick ombord i något som kanske kunde se ut som ett osäkert äventyr. Själv tvivlade Cousteau aldrig på utfallet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...