RÖNTGEN-RYTMER: Den märkliga, hemliga historien om de förbjudna LP-skivorna i Sovjet

I Sovjetunionen var det under kalla kriget i det närmaste omöjligt att få tag i amerikansk musik. Några påhittiga piratkopierare kom dock på att de kunde tillverka illegala skivor av begagnade röntgenbilder av vinyl, som sedan såldes i smyg.

6 juni 2017

Hör berättelsen (på engelska) om de hemliga ”benskivorna” och Sovjetunionens subkulturer på 1950- och 1960-talet här:

Olaglig musik 

I Sovjetunionen var en hel del musik förbjuden, särskilt i början av kalla kriget. Jazz och rock från väst stämplades som fiendens musik och rysk emigrantpop var förrädarnas musik. Staten förbjöd ”alla former av musik med swing i”, säger den brittiske musikern Stephen Coates, som har startat X-Ray Audio Project för att dokumentera ett listigt försök att undvika kontrollen.

De driftiga musikentusiasterna Ruslan Bugaslovski och Boris Taigin från Leningrad kom 1946 på hur man kunde kopiera grammofonskivor. Originalen smugglades in i landet, ofta av sjömän. Eftersom det var svårt att få tag på utrustning i Sovjetunionen tog de delar från verktyg och från gamla skivspelare och byggde en inspelningsapparat. Skivorna tillverkades av kasserade röntgenbilder, som var gjorda av en plast som var mjuk nog för skivtillverkning. 


Röntgenbilder dolde LP-skivor

Resultatet var mycket speciellt: En röntgenbild av två brutna revben som spelade melodisk rysk tango, musikallåtar som strömmade ut ur en bild av en höftledsluxation och ett kranium som utgjorde bakgrunden på en platta med amerikansk jazz. ”Man har dessa bilder av sovjetmedborgares inre präglade med musik som de lyssnade på i största hemlighet”, säger Stephen Coates, som av en slump kom över en av ”benskivorna” i Sankt Petersburg för ett par år sedan

Piratkopierare i andra städer tog till sig metoden, vilket skapade en undergroundkultur som existerade i nästan 20 år. Myndigheterna fick dock nys om det, och Ruslan Bugaslovski fängslades vid tre tillfällen. ”Så mycket kan musik betyda”, säger Stephen Coates.

 

Läs också

Kanske är du intresserad av...