Vikingar plundrade brittiska kloster

Det är ett litet fynd, men dess betydelse är stor. Fyndet bevisar att danska vikingar reste på rövartåg i England och bland annat plundrade kloster. Föremål från kyrkor gav anseende och välstånd hemma.

11 januari 2012

Vid Großenwiehe utanför Flensburg i den tyska delstaten Schleswig–Holstein fann amatörarkeologen Peter Freese i maj 2011 ett ihåligt föremål med sin metalldetektor. Föremålet är av förgyllt silver och har konstfärdiga avbildningar av djur. Spetsen är smyckad med ett inlagt angloiriskt järnkors.

Fyndet av hylsan, som är dubbelt så stor som en fingerborg och som sannolikt suttit på en biskopsstav, är det första beviset för att vikingar från södra Jylland genomförde plundringståg i England.

”Vi har aldrig tidigare hittat något sådant i vårt område”, säger den tyske arkeologen Martin Segschneider. Korset hjälpte forskarna att placera fyndet. Det är från slutet av 700-talet, då Brittiska öarna nåddes av de första vikingatågen.

År 793 anföll vikingar klostret Lindisfarne i Northumberland och därefter ytterligare kloster från Sydengland till Hebriderna. Bytet utgjordes till största delen av kyrkoföremål av ädelmetall, som gav vikingarna prestige och välstånd när de återvände hem.

Läs också

Kanske är du intresserad av...