vintertid

Vintertid: Därför ställer vi om klockorna

Vintern närmar sig med stormsteg och förutom mörker och kyla innebär det att vi ska ställa tillbaka våra klockor en timme – nu går vi nämligen över från sommartid till vintertid.

26 oktober 2017 av Babak Arvanaghi / Illustrerad Vetenskap

Vintertid är normaltid

Dags för vintertid

Sommartid infördes så sent som 1980 i Sverige och en del andra europeiska länder. Därför är vintertid egentligen normaltid. Från början infördes sommartid för att spara ström eftersom den nya tiden gav fler ljusa dagstimmar när människor var vakna.

Vintertid till mars

Vi följer EU-kommissionens bestämmelser när vi byter till vintertid. Det betyder att vintertiden börjar den sista söndagen i oktober, då klockorna ställs tillbaka klockan 03.00.

Vi byter tillbaka till sommartid igen den sista söndagen i mars.

Vintertid är jobbigt för korna

Kor är vanedjur och därför försöker många lantbrukare mjölka dem vid samma tidpunkt varje dag. När mjölkningen förskjuts en timme stressar det korna och går ut över mjölkproduktionen.

Vintertid bör avskaffas

Enligt en brittisk forskare bör vi helt sluta med vintertid och i stället ha kvar sommartid året runt. Det ger fler solskenstimmar, vilket är gynnsamt för vår hälsa.

Vintertid förekommer främst i Väst

© Wikipedia

Nästan hela Europa och Nordamerika byter mellan sommartid och vintertid. Men det finns länder i andra världsdelar också som byter tid.

På den här kartan kan du se vilka länder som ställer om klockorna – klicka på kartan för att se den i ett större format.

  • Blått: Sommar på den norra hemisfären.

  • Orange: Sommar på den södra hemisfären.

  • Mörkgrått: Har aldrig bytt mellan sommar- och vintertid.

  • Ljusgrått: Har tidigare bytt mellan sommar- och vintertid.

Läs också

Kanske är du intresserad av...