Är grottmålningar exakta återgivningar eller symboler?

Nya data från DNA-analyser av grottmålningar i Frankrike tyder på att tidiga människor målade ganska exakta observationer av sin omgivning.

2 augusti 2012

Grottmålningar är inte kända för att återge sina motiv med någon större precision. Arkeologer har diskuterat om de förhistoriska målningarna ska ses som symboler eller som försök till exakta återgivningar.

Är djuren i grottan Pech-Merle i Frankrike, målade år 23000 före Kristus, avbildningar av hästar? Ja, absolut. Vildhästar hade då redan strövat runt i Europa i tusentals år. Men en fläckig häst? Ny forskning har visat att även det stämmer.

Hittills har man trott att fläckig päls uppträder bara hos ett fåtal moderna raser, såsom appaloosa, men så dök genotypen ofta upp i DNA-analyser av hästben från epoken pleistocen i Västeuropa.

Det innebär att tidiga människor ”gjorde exakta iakttagelser av sin omgivning”, säger Arne Ludwig på Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung i Berlin. De tidiga konstnärerna hade alltså ett gott öga.

Fråga oss:

Har du en fråga till NG:s experter? Skicka ett mejl till: [email protected] Endast frågor som publiceras i tidningen besvaras och belönas med en fin världskarta.

Läs också

Kanske är du intresserad av...