Världskonstnären "JR"

De senaste 13 åren har JR använt världen som sin duk och satt upp porträtt i gatubilden, ofta på platser där han riskerar att gripas och där hans bilder kan få en politisk innebörd.

10 september 2013 av Melody Kramer

Den franske konstnären JR tillbringade tre veckor på Times Square i New York i något som liknade en korvkiosk. Det var dock inte korvar han serverade utan fotografier i storformat. New York-borna som han tog bilder av kunde antingen ta med sina porträtt hem eller sätta upp dem på gatorna. I Nairobi i Kenya tog han bilder av kvinnoansikten och klippte därefter porträtten mitt itu. Den övre hälften klistrade han upp på tågvagnar. Den nedre hälften satte han upp på korrugerad plåt på en sluttning nedanför spåren. När ett tåg körde förbi blev de ituklippta porträtten för en kort stund hela igen. På så vis fick kvinnorna, som var hänvisade till ett liv i samhällets ytterkanter, lov att komma till fullt uttryck.

Varför sätter du upp foton på ställen där man normalt inte ser dem?

För mig ligger skönheten i det faktum att konsten kan dyka upp var som helst. Jag älskar att se konst där man inte förväntar sig det. Det är ett nöje att se folk sätta upp sina porträtt på oväntade platser när de själva aldrig besökt ett konstmuseum. Just därför ska vi ha foton på dessa platser. Så att alla får se dem. Varför ska inte alla ha glädje av dem?

Hur bestämmer du dig för vart i världen du ska resa härnäst?

Alla platser dit jag har rest har jag besökt för att jag sett någonting om dem på tv och känt att jag ville se dem med egna ögon. Varje plats som jag har besökt har varit en reaktion på en händelse som inträffat under samma år. I Kenya var det ett uppror. I Mellanöstern - ja, det hör man ju om på nyheterna varenda dag.

Har det någonsin hänt att ett av dina projekt inte har kunnat genomföras?

Jag reste till Nordkorea. Där kunde jag inte göra någonting. Ibland påminner ett samhälle en om att konst inte alltid är välkommen. Det är inte min avsikt att bryta mot lagen. Min konst är bara sådan att den ibland gör det

Hur var det att resa till Kuba?

Jag insåg att folk aldrig hade sett ett porträtt av någon annan än Fidel, Che eller Raul. De frågade: "Är det där bilder av Fidel eller Raul tagna ur en annan vinkel?" Vi svarade: "Nej, det är Pablo. Han bor där borta på hörnet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...