Bålfest i Bagdad

Ett julbål förebådar det kommande året i ett av världens äldsta samfund.Ett av världens äldsta kyrkosamfund finns i Irak. År 2003 fanns det en och en halv miljon kristna i landet, och även om en stor del av dem har flytt finns en liten grupp kvar, och de firar jul. Bålet tänds den 24:eEn särskild irakisk jultradition är julbålet. I god tid före julen börjar de kristna samla in torra grenar och kvistar, och den 24 december bygger de ett bål. Enligt traditionen bör det stå utanför familjens hem.Bålet siar om det kommande året

26 november 2013

Ett julbål förebådar det kommande året i ett av världens äldsta samfund.

Ett av världens äldsta kyrkosamfund finns i Irak. År 2003 fanns det en och en halv miljon kristna i landet, och även om en stor del av dem har flytt finns en liten grupp kvar, och de firar jul.

Bålet tänds den 24:e

En särskild irakisk jultradition är julbålet. I god tid före julen börjar de kristna samla in torra grenar och kvistar, och den 24 december bygger de ett bål. Enligt traditionen bör det stå utanför familjens hem.

Bålet siar om det kommande året

Sedan är man klar. Ceremonin inleds med att ett av barnen läser julevangeliet. Under tiden tänder resten av familjemedlemmarna stearinljus, som de håller i händerna medan de lyssnar på berättelsen om Jesu födelse. Därefter följer höjdpunkten, som alla ser fram emot med spänning: bålet tänds. Man har ansträngt sig för att hitta torr ved, för bålet siar om det kommande året. Brinner det ned helt och blir till fin aska, betyder det att det kommande året blir lyckligt. Om elden däremot slocknar, så att förkolnade grenar och kvistar ligger kvar, måste man vidta åtgärder. Då hoppar varje familjemedlem tre gånger över bålet, medan man önskar sig något, och då kan det hända att lyckan ändå ler mot familjen under den kommande tiden.

Upprepas den 25 december

Dagen därpå upprepas ceremonin tillsammans med prästen och resten av församlingen utanför den lokala kyrkan. Det är en uråldrig tradition, men när man lever i en av världens farligaste konfliktzoner kan det vara angeläget att kasta en blick in i framtiden, som ofta kan se ganska osäker ut.

Läs också

Kanske är du intresserad av...