Varmluftsballonger svävar förbi människor som ser solen gå upp på Solpyramiden i Teotihuacan i Mexiko under en högtidsfest för den första vårdagen i mars 2010. Foto: Henry Romero, Reuters.

Galleri: Så firar man vårdagjämning

Från ”djävulsutdrivning” i Indonesien till att dra döda getter i Kirgizistan. Se hur människor jorden runt firar den första vårdagen.

21 mars 2012

Från ”djävulsutdrivning” i Indonesien till att dra döda getter i Kirgizistan. Se hur människor jorden runt firar den första vårdagen.

Män firar vårfesten nouruz i den kurdiska staden Akra i Iraks Mosulregion den 20 mars 2010. Nouruz, som markerar det persiska nyåret, sammanfaller med vårdagjämningen. Foto: Safin Hamed, AFP/Getty Images.

Invånare på Bali i Indonesien firar nyepi, en årlig fest, som markerar vårdagjämningen, på denna odaterade bild. Under reningsritualen driver varje samhälle ut sina ”djävlar” med hjälp av magiska besvärjelser och bullrande upptåg, som följs av en dag med total stillhet. Foto: Michael Nichols, National Geographic.

Ryttare deltar i sporten kok-boru eller getdragning under nouruzfesten i Bishkek, Kirgizistan, vid förra årets vårdagjämning. Under kok-boru försöker spelarna få tag i ett getkadaver och placera det i motståndarnas mål. Foto: Igor Kovalenko, European Pressphoto Agency.

En traditionell dansare uppträder framför en pyramid under vårdagjämningsritualer i Teotihuacan i Mexiko den 21 mars 2003. Varje år kommer tusentals till de gamla pyramiderna för att hälsa den första vårdagen välkommen och suga i sig av den särskilda energi som många enligt nyhetsbyrån Getty anser att platsen har. Foto: Susana Gonzalez, Getty Images.

Trähästar hänger från en gunga under firandet av det persiska nyåret nouruz den 22 mars 2010 i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Högtidsfesten sammanfaller med vårdagjämningen. Foto: Majid Saeedi, Getty Images.

En man ber för sina förfäder under Qing Ming-festen vid ett munkkloster i Singapore den 5 april 2010. Qing Ming, som även kallas ”Förfädersdagen” eller ”Gravsopningsdagen”, är en traditionell kinesisk fest, som börjar den 104:e dagen efter vintersolståndet eller den 15:e dagen efter vårdagjämningen. Foto: Stephen Morrison, European Pressphoto Agency.

Deltagare klädda i vitt uppträder under en nouruzfest i Almaty i Kazakstan den 22 mars 2007. Nouruz är en gammal högtidsfest, som markerar vårdagjämningen och hålls på många platser i Centralasien och flera andra regioner. Foto: Shamil Zhumatov, Reuters.

En nomadkvinna i Bajkonur i Kazakstan gör en färgsprakande dukning i sitt tält med anledning av det persiska nyåret nouruz, som firas vid vårdagjämningen och traditionellt omfattar besök av familj och vänner. Foto: Yuri Kochetkov, European Pressphoto Agency.

Den förödande tsunamin i mars 2011 var en extra anledning till högtidlighållandet av vårdagjämningen i Minami Sanriku, en stad i norra Japan, som drabbas av katastrofen och som bilden visar kort efteråt. Den första vårdagen besöker många buddhister i Japan sina förfäders gravar för att rengöra stenarna, lägga blommor och tända rökelse. Foto: Kimimasa Mayama, European Pressphoto Agency.

En kurdisk flicka i traditionell folkdräkt tittar upp ur soltaket på en bil i norra Irak dagen före det persiska nyåret nouruz 2004. Den uråldriga zoroastriska högtidsfesten hålls vid vårdagjämningen och inleds genom att man städar i hemmen och köper blommor. Foto: Ahmed al-Rubaye, AFP/Getty Images.

Vitklädda medlemmar av en druidorden håller varandra i händerna vid vårdagjämningen i Tower Hill i London 2009. Foto: Peter Marshall, Alamy.

Engelska surfare i Gloucestershire utmanar den 2 mars 2010 bränningen i floden Severn, en tidvattenvåg, som når sin kulmen omkring vårdagjämningen på grund av solens och månens rörelser. Foto: Matt Cardy, Getty Images.

Läs också

Kanske är du intresserad av...