Nakna romare bakom alla hjärtans dag

Valentindagen, eller alla hjärtans dag, som den kallas, firas mestadels i USA, men har med tiden spridit sig till många länder. Dagen har sina rötter i en romersk fest, då män klädde av sig och piskade unga kvinnor.

1 februari 2013 av John Roach, National Geographic News

Valentindagen har sitt ursprung i hedniska fruktbarhetsritualer.

De älskandes dag kan härledas till de årliga romerska högtidsfester, då män under stort ståhej klädde av sig och sprang runt och slog kvinnor med remsor av getskinn i hopp om att öka deras fruktbarhet.

Noel Lenski, som är professor i klassiska språk vid University of Colorado i USA, säger att det hedniska firandet, som gick under namnet lupercalia, inföll den 15:e februari varje år och behöll sin stora popularitet en bra bit in på 400-talet – minst 150 år efter att Konstantin hade legaliserat kristendomen i romarriket.

Lupercalia var ”mycket populär, även under förhållanden då de kristna försökte avskaffa den”, säger Noel Lenski. ”Så det finns skäl att anta att de kristna kanske i stället har sagt: ”Okej, då kallar vi det bara en kristen högtidsfest.”

Kyrkan förknippade festen med Valentinus

Myten om martyren Valentinus berättar att den romerske kejsaren Claudius II på 200-talet försökte stärka sin armé genom att förbjuda unga män att gifta sig. Valentinus lär ha struntat i förbudet och förrättat vigslar i hemlighet.

Enligt berättelsen avrättades Valentin för sin trotsighet den 14:e februari år 270.

Men, säger Noel Lenski, detta ”kan också bara vara en bekväm förklaring på vad som med kristna ögon skedde under lupercalia”.

Video: Historien bakom alla hjärtans dag

Läs också

Kanske är du intresserad av...