Nio rätters julmiddag

Julen firas med nio rätter, massor av vidskepelse och med att ogifta kvinnor blickar in i framtiden.Julen är nära förknippad med traditioner, och många av dem har rötter i gammal vidskepelse. Det är Tjeckien ett bra exempel på.Niorätters julmiddag

26 november 2013

Julen firas med nio rätter, massor av vidskepelse och med att ogifta kvinnor blickar in i framtiden.

Julen är nära förknippad med traditioner, och många av dem har rötter i gammal vidskepelse. Det är Tjeckien ett bra exempel på.

Niorätters julmiddag

Om man firar tjeckisk jul enligt traditionen får man på julafton inte tända ljus i huset förrän den första stjärnan syns på himlen. Då brakar det loss. Julmiddagen ska bestå av nio rätter, och det får inte serveras alkohol. Det måste sitta ett jämnt antal gäster runt bordet, eftersom ojämnt antal innebär olycka. Är man ändå till exempel elva till julmiddagen, räddar man situation genom att duka till nummer 12, som blir en tom stol. Ingen får resa sig från bordet (till exempel för att gå på toaletten) under middagen, eftersom det för med sig olycka, alla måste äta upp helt, och för att skydda sig mot stölder under det kommande året knyter man rep runt bordsbenen.

Är den ogifta kvinnan på väg ut?

Den kanske mest säregna jultraditionen är dock de ogifta kvinnornas titt in i framtiden. På julafton tar flickor av sig ena skon och kastar den över axeln i riktning mot ytterdörren. Därefter går alla för att se hur skon har landat. Om skon har tån riktad mot dörren betyder det att flickan är på väg ut – eller med andra ord att hon kan räkna med att bli gift under det kommande året.

Läs också

Kanske är du intresserad av...