Romantiska juläpplen i Kina

De ickereligiösa kineserna utnyttjar julhögtiden till att vara romantiska och dela ut äpplen.I Kina är det vanligt att ge varandra äpplen till jul. De packas in i cellofan och säljs i många affärer. Ingen känner till bakgrunden till traditionen, men det kan ligga något i att julafton på kinesiska heter ping an ye. "Äpple" heter ping guo, och många säger att likheten mellan orden är anledningen till de många juläpplena.Religiösa högtider förbjudna

26 november 2013

De ickereligiösa kineserna utnyttjar julhögtiden till att vara romantiska och dela ut äpplen.

I Kina är det vanligt att ge varandra äpplen till jul. De packas in i cellofan och säljs i många affärer. Ingen känner till bakgrunden till traditionen, men det kan ligga något i att julafton på kinesiska heter ping an ye. "Äpple" heter ping guo, och många säger att likheten mellan orden är anledningen till de många juläpplena.

Religiösa högtider förbjudna

Till saken hör dock att det är bara omkring fem procent av Kinas befolkning som är kristna, och därför firar jul. Visserligen blir det ganska många människor (68 miljoner) eftersom hela befolkningen är enorm, men lokalt sett utgör de kristna en minoritet. Det är de i ännu högre grad i religiöst avseende. Kina är nämligen kommunistiskt och officiellt en ickereligiös stat, vilket innebär att religiösa högtider egentligen är förbjudna.

Juläpplen är romantiska

Varför då just juläpplen? De flesta kineser känner till väldigt lite, om ens något, om Jesusbarnet i Betlehem, men stoppar gärna i sig äpplena. Den kinesiska julen har nämligen överlevt kommunismen som en folkfest, och då spelar det ingen roll om man är kristen eller ej. Julen har blivit en romantisk tid, då man kan visa sin kärlek genom att ge den man älskar ett äpple i cellofan. Många kineser firar även julen genom att gå på bio, och så har det blivit populärt att ta med hela familjen för en glad dag på skridskobanan.

Största tillverkaren av julprydnader

För övrigt är Kina världens i särklass största tillverkare av julprydnader, allt från julgransbelysningar till julgranar av plast, men det är en helt annan historia.

Läs också

Kanske är du intresserad av...