Så krymper du ett huvud

Shuarfolket trodde att en död fiende hyste en hämndlysten själ, som kunde besegras om den dödes huvud krymptes. Se en bisarr guide till hur man krymper huvud.

11 januari 2012

År 1923 kom det här troféhuvudet (ovan) till ett museum i Skottland. Man trodde att det var från västra Amazonas, där indianstammen shuar, som även kallas jívaro, lever. Detta folk ansåg att en dödad fiende hade en hämnande ande inom sig och att det enda sättet att besegra anden var att krympa den dödes huvud och genomföra särskilda ceremonier.

I slutet av 1800-talet, då ett stort antal européer kom till Amazonas, blev dessa krympta huvuden, eller tsantsa, populära souvenirer. Tobias Houlton, som studerar rättsmedicinsk rekonstruktion vid Dundee University i Skottland, har återskapat huvudets ansikte. Genom att experimentera med shuars metoder på grisar kom han fram till att brosk inte krymper, vilket ger den uppnäsa som är typiska för tsantsa.

Så krymper man ett huvud

Segerherren lade ett snitt på fiendens avhuggna huvud och skalade av huden från kraniet. På så vis fick han en smidig mask av hud och hår.

1.?Värmebehandling Huden lades i blöt i varmt vatten. Sedan skrapades allt fett av. Snittet syddes ihop och varma stenar stoppades in i öppningen i halsen.

2.?Ansiktsbehandling Huvudet fylldes med varm sand, som fick det att krympa och torka. Ansiktet ströks med kol och slätades till med heta stenar.

3.?Segertrofé Huvudet, som nu var stort som en knytnäve, röktes för att bevaras. Huvudet bars sedan i ett snöre om halsen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...