Spindelväv på julgranen

I Ukraina är spindelväv och spindlar en del av julsmyckningen. Julen sägs vara en mysig tid, så hur kan någon komma på att dekorera julgranen med något som de flesta människor förknippar med mörker och kuslighet? Det tycker man inte i Ukraina, där en fast del av julen alltid har varit spindelväv och spindlar.Folksaga

26 november 2013

I Ukraina är spindelväv och spindlar en del av julsmyckningen.

Julen sägs vara en mysig tid, så hur kan någon komma på att dekorera julgranen med något som de flesta människor förknippar med mörker och kuslighet? Det tycker man inte i Ukraina, där en fast del av julen alltid har varit spindelväv och spindlar.

Folksaga

Traditionen bygger på en folksaga om en fattig änka, som bodde med sina barn långt ute i skogen. En dag föll en grankotte på golvet i deras lilla stuga. Den slog rot och började växa till ett träd. Änkan och hennes barn var lyckliga, för nu skulle de få en julgran i huset.

Spindeln räddar julen

När trädet väl var stort nog och julen närmade sig gick det emellertid upp för änkan att hon inte hade råd att köpa något att dekorera trädet med. Dagen före jul gick alla till sängs på dåligt humör. Nästa morgon väcktes kvinnan dock av barnen, som ledde in henne i rummet, där den vackraste julgran väntade. Under natten hade en spindel vävt sitt nät runt hela trädet, som nu stod och glittrade i den tidiga morgonsolen.

Spindeln är en symbol för tur

Senare har den ukrainska spindeln blivit en symbol för tur och glädje, och därför köper människor i dag plastspindlar och konstgjorda spindelnät, som de hänger i granen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...